Volkert van der Graaf in de uitzending van afgelopen zondag
NOS Nieuws

Fotograaf Van der Graaf bevestigt regie justitie

Justitie heeft het maken van een foto van Volkert van der Graaf "van A tot Z" geregisseerd. Dat zegt de fotograaf die de foto maakte in De Telegraaf, de krant die hem publiceerde. Ferry de Kok zegt dat hij nu pas met zijn verhaal naar buiten komt omdat hij een geheimhoudingsverklaring tekende.

Bij overtreding daarvan moet hij naar eigen zeggen 25.000 euro betalen. Hij tekende daarvoor op het kantoor van de voormalige advocaat van Volkert van der Graaf, Stijn Franken. Die vertelde gisteren dat de overheid aandrong op het maken van de foto. Voor de fotograaf aanleiding om ook zijn stilzwijgen te doorbreken.

Volgens De Kok werd Van der Graaf door vier of vijf beveiligers bewaakt toen hij de foto maakte. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt in De Telegraaf nergens op te willen reageren.

Brandpunt

Het televisieprogramma Brandpunt Reporter zond zondag een reportage uit over het mediaverbod dat Van der Graaf kreeg opgelegd. Het programma concludeerde dat de moordenaar van Pim Fortuyn dat verbod had geschonden door de foto's in De Telegraaf zelf in scène te zetten. In een opname met een verborgen camera vertelde hij daar zelf over.

Het Openbaar Ministerie liet weten dat het pas kort voor het maken van de foto's op de hoogte was gebracht door Stijn Franken. Het OM trok de conclusie dat het niet ging om een overtreding van het mediaverbod. Minister Van der Steur van justitie bevestigde die lezing in de Tweede Kamer.

Maar volgens advocaat Franken heeft de minister de Kamer onjuist en onvolledig geïnformeerd. De man die de foto's maakte lijkt die conclusie van Franken nu te bevestigen.

Petjes

Ferry de Kok vertelt in De Telegraaf dat hij al maanden bezig was om een foto van Van der Graaf te kunnen maken. Hij zocht meerdere keren contact met Franken, maar die hield de boot af. Tot De Kok werd gevraagd om zich op het kantoor van Franken te melden, twee dagen voordat hij de foto zou maken.

Daar ontmoette de fotograaf Van der Graaf voor het eerst. Hij kreeg te horen dat hij toch een foto kon maken. In ruil daarvoor moest hij dus wel de geheimhoudingsverklaring teken.

Op de dag dat de foto werd genomen paste Van der Graaf een paar petjes in het bijzijn van De Kok. Daarna stelde de fotograaf zich buiten op voor het maken van de foto. Twee minuten later kwam Van der Graaf naar buiten. Al die tijd hielden zo'n vier of vijf beveiligers een oogje in het zeil, aldus De Kok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl