Het podium na de WK-tijdrit: Adriano Malori, Vasil Kirijenka en Jérôme Coppel
NOS Wielrennen

Kirijenka wereldkampioen tijdrijden, Dumoulin vijfde

Vasil Kirijenka is op de WK wielrennen in Richmond wereldkampioen tijdrijden geworden. De 34-jarige Wit-Rus werd op een zeer verrassend podium geflankeerd door de Italiaan Adriano Malori (zilver) en de Fransman Jérôme Coppel. Tom Dumoulin eindigde als vijfde.

Van de drie renners op het podium in Richmond had alleen de winnaar er eerder gestaan: de renner van Team Sky veroverde brons in 2012. Dit jaar won hij ook een tijdrit in de Giro en goud op de Europese Spelen, dus helemaal onverwacht was het goud niet.

Dat hij en Malori ruim een minuut sneller waren dan de grote favorieten Dumoulin, Tony Martin (zesde) en Rohan Dennis (zevende) was wel een enorme stunt. De Australiër Dennis mocht als excuus aanvoeren dat hij lek reed.

WK-tijdrit in samenvatting

Dumoulin niet fit

Dumoulin verscheen niet geheel fit aan de start (hij kampte met klachten aan het zitvlak) en de nummer drie van vorig jaar kon zich niet mengen in de strijd om de plakken.

De 24-jarige Limburger had na 16 kilometer al 0.15 verloren op Kirijenka, die als een komeet van start was gegaan. Naarmate de tijdrit vorderde, steeg de achterstand gestaag. Dat gold voor iedereen, behalve voor Malori. De Italiaan was de tijd van de Wit-Rus tot op 0.02 genaderd, maar op het klimmetje in de finale sloeg Kirijenka alsnog zijn slag.

Slotfase WK tijdrijden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl