Nasleep van het ongeluk bij Meijel
NOS Nieuws

Toch celstraf voor doodrijden grootouders en meisje

De Poolse automobilist die in Limburg een meisje en haar grootouders doodreed, is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 15 maanden. Ook heeft hij een rijverbod gekregen van vier jaar. Dat is meer dan de eis van het Openbaar Ministerie; dat had een jaar gevangenisstraf geëist en een rijverbod van drie jaar.

Het ongeluk gebeurde in mei 2013 bij het dorp Meijel. De twee grootouders waren met hun kleindochter van 2 jaar aan het fietsen op een fietspad, toen ze werden geschept door de auto van de 34-jarige Pool. Die zei dat hij de macht over het stuur had verloren. Hij was niet onder invloed van alcohol. Wel reed hij te hard.

Volgens het Hof reed de man veel te hard

De rechtbank veroordeelde de Pool eind vorig jaar tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. Volgens de rechter was er onvoldoende bewijs dat de verdachte is gaan slingeren door de hoge snelheid.

Het hof is het niet eens met de lezing van de rechtbank. "De rechtsorde is ernstig geschokt", zei de raadsheer. Het ongeluk is het gevolg van de te hoge snelheid van de Poolse automobilist en daarom is hij schuldig aan de dood van de grootouders en hun kleindochter, vindt het hof.

De ouders van het meisje zijn opgelucht.

De advocaat van de automobilist is verbaasd over het arrest. "Het hof heeft het getuigenmateriaal en het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut anders geïnterpreteerd."

Stoel

De rechtbank vond eerder alleen bewezen dat de verdachte gevaar voor het verkeer heeft veroorzaakt. Van dood door schuld in het verkeer was volgens de rechtbank geen sprake. Voor het veroorzaken van gevaar voor het verkeer kan hooguit een werkstraf, twee maanden celstraf, of een geldboete worden opgelegd.

Nabestaanden reageerden woedend toen de rechtbank de werkstraf oplegde. De vader van het omgekomen meisje gooide een stoel naar de rechter. Na de uitspraak kwam de rechtbank met een extra verklaring op haar website waarom een werkstraf was opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl