De paviljoens in Zaandam Arno Leblanc / NOS

Zaandam gaat maximaal 500 vluchtelingen opvangen in de paviljoens die zondag zijn gebruikt voor de Dam tot Damloop. Ze staan nog in het Burgemeester in 't Veldpark en worden verbouwd, zodat mensen er de komende maanden in kunnen wonen.

De gemeente Zaanstad zegt dat de noodopvang er komt op verzoek van het COA, omdat vluchtelingen vanwege de grote toestroom niet terechtkunnen in het opvangcentrum in Ter Apel.

De paviljoens worden naar verwachting tot half december als opvanglocatie gebruikt. Tot die tijd zullen vluchtelingen doorstromen naar asielzoekerscentra, zegt de gemeente.

Heumensoord

"Het is geen ideale locatie", zegt burgemeester Faber. Toch is het volgens haar de enige grote plek in Zaandam waar vluchtelingen op korte termijn kunnen worden opgevangen. Soortgelijke opvangpaviljoens worden gebouwd op Heumensoord, bij Nijmegen. 

Begin volgende week worden de eerste vluchtelingen verwacht in Zaandam. Omwonenden worden nog ingelicht door de gemeente. Verder onderzoekt de gemeente of er een permanent asielzoekerscentrum kan komen. 

Leeuwarden

Ook Leeuwarden vangt op verzoek van het COA vluchtelingen op. De stad heeft de hal van het WTC Expo aangewezen als noodopvanglocatie. In het complex worden normaal gesproken beurzen en evenementen gehouden.

Ook hier gaat het om tijdelijke opvang. Er kunnen van oktober tot medio december maximaal 600 mensen terecht.

STER reclame