Minister Van der Steur
NOS Nieuws

Kamer wil opheldering over foto Van der Graaf

De Tweede Kamer wil van minister Van der Steur weten hoe het nu precies zit met de publicatie van foto's van Volkert van der Graaf. Stijn Franken, de vroegere advocaat van de moordenaar van Pim Fortuyn, zegt vandaag dat de overheid heeft aangedrongen op het in scène zetten van een foto van Van der Graaf na zijn vrijlating.

Volgens Franken heeft minister Van der Steur de Tweede Kamer gisteren onjuist en onvolledig geïnformeerd. Dat het Openbaar Ministerie pas een dag voor de publicatie had gehoord dat er foto's zouden worden gemaakt, noemt Franken "slechts een fractie van het verhaal".

Kwalijk

Oppositiepartij CDA wil zelf kunnen beoordelen wie er iets verkeerds heeft gedaan en wil nadere informatie van de minister. Kamerlid Oskam vindt het uitermate kwalijk als het OM de minister niet of onvolledig heeft geïnformeerd. "Het kan ook zijn dat het OM de minister wel goed heeft ingelicht en dat de minister zijn verhaal aan de Kamer heeft verteld toen hij de zaak nog niet goed kon taxeren. Dat zou uitermate slordig zijn."

Volgens PVV-Kamerlid Helder heeft Van der Steur gisteren niet het hele verhaal verteld en lijden het OM en de Reclassering aan "selectief geheugenverlies". Ook Kamerlid Van Nispen van de SP wil dat het kabinet het hele verhaal uit de doeken doet. "Nu lijkt het erop alsof we twee dagen naar een schijnvertoning hebben zitten kijken."

Feitenrelaas

Kamerlid Bontes is verbijsterd door de uitlatingen van Franken. "De overheid heeft meegewerkt met de gevaarlijke crimineel Volkert van der Graaf om dit in scene te zetten, en dat doet echt zeer."

Ook Kamerlid Recourt van regeringspartij PvdA wil snel opheldering. Zijn VVD-collega Van Oosten wacht het feitenrelaas af dat door Van der Steur al was toegezegd.

Veel contact

Het ministerie wil in een reactie alleen kwijt dat er voor de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der Graaf veel contact is geweest tussen overheidsinstanties en advocaten, omdat het een gevoelige zaak was.

Veiligheid en Justitie verwijst verder naar de uitlatingen van Van der Steur gisteren in de Kamer, naar de verklaring van het OM en naar het onderzoek dat gisteren werd ingesteld. Het OM moet van Van der Steur nog eens bij de reclassering nagaan of en hoe Van der Graaf zich aan alle voorwaarden heeft gehouden.

Reclassering

Reclassering Nederland heeft de berichten dat de overheid heeft aangedrongen op het in scène zetten van een foto gelezen, en neemt die mee in het onderzoek. Of de reclassering op de hoogte was van het plan om iets in scène te zetten, wil een woordvoerder niet zeggen.

Kamer wil opheldering Van der Steur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl