Carina Otten / Waterschap Vallei en Veluwe
NOS Nieuws

'Met drones kunnen waterschappen tien keer zo snel werken'

 • Marc-Robin Visscher

  Verslaggever

 • Marc-Robin Visscher

  Verslaggever

Het Waterschap Vallei en Veluwe zet sinds kort drones in om watergangen en natuurgebieden te inspecteren. Op deze manier worden veel tijd en kosten bespaard. Er kan tot wel tien keer sneller worden gewerkt, zegt de dijkgraaf.

Dijken, watergangen, buitengebieden; het werkterrein van medewerkers van waterschappen is groot en vaak moeilijk toegankelijk. Tot nu toe werden inspecties door een team van drie personen gedaan: een hydroloog, een ecoloog en een beheerder. Die liepen soms dagenlang door een gebied om foto's en aantekeningen te maken.

Met een drone kan dit werk in enkele uren worden gedaan, zegt dijkgraaf Klip-Martin van het Waterschap Vallei en Veluwe. "Zo'n vlucht over een gebied duurt een uur. Daarmee is een inspectie met een drone tien keer zo snel gedaan. Bijkomend voordeel van drone-vluchten is dat het videomateriaal opnieuw bekeken kan worden."

Toestemming

Toch kan ook een waterschap niet zomaar met een drone gaan vliegen. "Er moet eerst een vluchtplan worden gemaakt", vertelt Carina Otten van het waterschap. "We moeten precies weten over welke gronden we vliegen en ook rijden, omdat we met een quad in de buurt van de drone moeten blijven om hem te bedienen." Bewoners van woningen die in beeld kunnen komen, moeten ook toestemming geven vanwege privacy-regels. Zo kan het wel enkele dagen duren voordat een drone-vlucht uitgevoerd kan worden.

Ondanks de huidige beperkingen ziet de dijkgraaf toekomst in deze nieuwe techniek. Volgende maand houden de waterschappen een tweedaagse rampenoefening langs de oevers van de IJssel. Hierbij zullen ook drones worden gebruikt. De beelden worden live bekeken in het commandocentrum van het waterschap in Apeldoorn. "We blijven oefenen en experimenteren. Je kunt je voorstellen dat de wetgeving zich zal aanpassen aan de voordelen die het gebruik van drones oplevert."

 • Carina Otte / Waterschap Vallei en Veluwe
  Een drone en de bijbehorende apparatuur
 • Carina Otte / Waterschap Vallei en Veluwe
  Beelden gemaakt met een drone
 • Carina Otte / Waterschap Vallei en Veluwe
  Beelden gemaakt met een drone
 • Marc-Robin Visscher / NOS
  Dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Waterschap Vallei en Veluwe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl