NOS Nieuws

Amsterdam compenseert inkomensverlies nieuwe bijstandsregels

De gemeente Amsterdam gaat een aantal uitkeringsgerechtigden die door nieuwe regels worden gekort op hun bijstandsuitkering compenseren. De nieuwe regels hebben voor een groep inwoners onbedoelde gevolgen, zegt SP-wethouder Arjan Vliegenthart.

Op 1 juli ging de zogenoemde kostendelersnorm in. De overheid gaat ervan uit dat mensen die in één huis wonen, lagere kosten voor levensonderhoud hebben omdat ze veel kosten kunnen delen. Zij krijgen daarom een lagere uitkering.

Dat gaat mis als een van de partners geen geldige verblijfsstatus heeft, zegt Vliegenthart. Ongedocumenteerden kunnen geen geld verdienen, maar hun partner wordt wel gekort. Dat vindt de wethouder onrechtvaardig: "Gezinnen die toch al samen met één bijstandsuitkering moeten doen komen door de kostendelersnorm onder de armoedegrens terecht. Vooral als er kinderen in het geding zijn vind ik dat heel pijnlijk."

190.000 euro

In Amsterdam gaat het om 41 gezinnen. Daarnaast compenseert de gemeente nog 18 gezinnen die door de Koppelingswet in de problemen komen. Volgens die wet hebben mensen zonder verblijfsstatus en hun partner geen recht op toeslagen als het kindgebonden budget. De gemeente trekt voor de 59 gezinnen ruim 190.000 euro uit.

De problematiek speelt ook in andere steden, zegt Vliegenthart. Hij roept staatssecretaris Klijnsma (PvdA) op om ervoor te zorgen dat volgend jaar zo'n noodmaatregel niet meer nodig is. Hij wil dat de staatssecretaris de gemeente ruimte geeft om maatwerk te leveren. Ook wil hij geld van het Rijk. "Het is immers haar wet die we hier repareren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl