Artikelen pakken en in de doos stoppen is volledig geautomatiseerd
NOS Nieuws

Robots verwerken Wehkamp-bestellingen

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Dozen vouwen, artikelen uit schappen halen en de verpakking op maat maken en dichtvouwen. Het zijn allemaal taken waar bij Wehkamp voortaan geen mensenhand meer aan te pas komt.

De webwinkel neemt vandaag een nieuw pakhuis van 53.000 vierkante meter in gebruik in Zwolle. Volgens Wehkamp gaat het om het grootste geautomatiseerde distributiecentrum ter wereld.

In stellages van 26 verdiepingen hoog en 140 meter lang staan 180.000 producten opgeslagen. Robots rijden heen en weer om producten uit de schappen te halen. Die worden gebracht naar een plek waar medewerkers de dozen inpakken.

Minder mensen

"We hebben daar mensen bij nodig, maar ook bij het verwerken van retouren en om de vrachtwagens met bestellingen te laden", zegt Wehkamp-topman Gert van de Weerdhof. Door de automatisering zijn oproepkrachten nauwelijks meer nodig en hoeft het huidige personeelsbestand in de toekomst nauwelijks te worden uitgebreid.

Koning Willem-Alexander opent het grootste geautomatiseerde distributiecentrum

"Consumenten willen zo snel mogelijk hun bestelling hebben. Met een geautomatiseerd systeem gaat het zo veel sneller dan als je mensen rond laat lopen om de producten te pakken."

Binnen één dag

Wehkamp claimt bestellingen voortaan binnen een half uur te kunnen verwerken in plaats van minimaal 2 uur. Daardoor wordt het volgens de webwinkel binnenkort mogelijk om pakketten op de dag van bestelling te bezorgen.

Het pakhuis wordt de komende weken stap voor stap in gebruik genomen. Koning Willem-Alexander opent het distributiecentrum deze ochtend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl