Staatssecretaris Dijkhoff met eurocommissaris Timmermans bij het Europees overleg EPA
NOS Nieuws Politiek

Kamerleden: besluit vluchtelingen goede eerste stap

De partijen in de Tweede Kamer zijn overwegend blij met het Europese akkoord over de herverdeling van asielzoekers, maar ze vinden dat het hier niet bij kan blijven. "Dit is een eerste stap naar een gezamenlijk Europees antwoord op deze humanitaire crisis", zegt PvdA-Kamerlid Kuiken. "Vluchtelingen moeten in veiligheid kunnen bouwen aan een nieuw bestaan en het ieder-voor-zich-denken in Europa moet stoppen."

Vanmiddag hebben de Europese lidstaten afgesproken dat ongeveer 120.000 asielzoekers binnen Europa herverdeeld worden. Het gaat vooral om Syriërs, Eritreeërs en Irakezen, die nu in Griekenland en Italië worden opgevangen. In geval van nood kunnen andere lidstaten ook aan de bel trekken, om vluchtelingen ergens anders onder te brengen.

Nog geen oplossing

Nederland neemt in een periode van twee jaar ongeveer 7000 asielzoekers op. Of alle Europese landen aan het akkoord willen meedoen, is nog maar de vraag. De premier van Slowakije maakte vanavond bekend niet te willen meewerken aan de herverdeling. Staatssecretaris Dijkhoff is stellig over de afspraken: "Met het akkoord verplichten alle lidstaten zich ertoe de gemaakte afspraken uit te voeren." 

VVD-Kamerlid Azmani stelt dat het probleem, met het akkoord van vandaag, nog niet is opgelost. "Europa moet zich nu verder focussen op het beperken van de toestroom, zorgen voor een betere terugkeer en het aanpakken van de oorzaken. We moeten woorden omzetten in daden. Want dit is nog maar een begin."

Fatsoenlijk

De oppositie vindt het belangrijk dat het hier niet bij blijft. D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt het een belangrijke eerste stap, maar wijst erop dat er ook afspraken voor de toekomst nodig zijn. GroenLinks vindt het de eerste stap naar een fatsoenlijke oplossing voor de vluchtelingen. "Het is nu zaak om ook een permanente herverdeling te organiseren en onze nationale opvang verder op orde te brengen", zegt Kamerlid Voortman.

Ook het CDA steunt het besluit, maar hamert net als de andere partijen op oplossingen voor de lange termijn. Kamerlid Oskam: "Dit betekent het aanpakken van de bron van de vluchtelingenproblematiek, waarbij de voornaamste opdracht ligt in Syrië." Het CDA pleit bijvoorbeeld voor het creëren van safe havens in Syrië.

STER reclame