NOS Nieuws

De ingenieur die Volkswagen ontmaskerde

Daniel Carder is een bescheiden ingenieur van 45 jaar, met grijs haar en een spijkerbroek. Iemand van wie je niet zou denken dat hij een van de grootste bedrijven ter wereld op de knieën zou krijgen.

Maar hij en zijn kleine onderzoeksteam van de West Virginia University hebben het toch voor elkaar gekregen. In een interview met persbureau Reuters vertelt hij wat hij gedaan heeft, met een budget van 50.000 dollar.

Hij en zijn team bewezen dat Volkswagen de emissietesten van de Amerikaanse overheid wist te manipuleren. De resultaten van zijn onderzoek werden later bevestigd door twee Amerikaanse overheidsinstellingen.

Rijtesten

Het team van Carder, onder wie een hoogleraar en een paar studenten, voerden rijtesten uit op snelwegen aan de westkust van de VS. Daarbij werd onder meer de uitstoot van de auto's gemeten.

De resultaten van de emissietesten weken zo af van wat Volkswagen had opgegeven, dat ze aan zichzelf begonnen te twijfelen. "We zagen enorme discrepanties. Er was één auto die een 15 tot 35 keer hogere uitstoot van vervuilende stoffen had en een ander met 10 tot 20 keer hogere waarden."

Het eerste wat je in zo'n geval doet is volgens Carder: je afvragen wat je fout hebt gedaan. "Je geeft altijd jezelf de schuld." Zijn team begreep ook niet wat er aan de hand was.

Daniel Carder

Een jaar oud

Later bleek dat er de software van de motor zo was ingesteld dat er bij een test (in een garage) veel minder vervuilende stoffen werden uitgestoten.

Carder zegt dat hij wel verrast is dat het allemaal pas nu is uitgekomen. De testresultaten zijn volgens hem al bijna anderhalf jaar geleden gepubliceerd op een internetforum. Ze zijn daarna zelfs door Volkswagen benaderd met vragen over de resultaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl