Marco van Basten

Van Basten veegt vloer aan met 'plan Cruijff'

Marco van Basten heeft keihard uitgehaald naar het beleid van Johan Cruijff bij Ajax. De voormalig topspits noemt het plan Cruijff, dat werd ingevoerd na de zogenoemde fluwelen revolutie: 'één grote komedie'.

De Europees kampioen van 1988 vindt het onbegrijpelijk dat de meeste mensen binnen Ajax het plan van Cruijff klakkeloos volgen. "Het hele verhaal is een Fabeltjeskrant. En niemand die er iets van zegt", aldus Van Basten in zijn column voor Voetbal International.

Cruijff pleit voor veel oud-spelers op leidinggevende functies en wil dat de Amsterdamse club zich focust op eigen talent in plaats van dure (buitenlandse) aankopen. Zelf weigert hij steeds een officiële rol op zich te nemen, wat bij veel mensen binnen de club tot irritatie leidt.

Ajax-prominenten luiden noodklok

Band Cruijff en Van Basten

De kritiek op Cruijff komt niet geheel onverwacht. Van Basten en zijn voormalig trainer spreken al jaren niet meer, na hun meningsverschil over -jawel- Ajax in 2008. Van Basten was destijds trainer en Cruijff adviseur. Ook toen pleitte 'nummer veertien' al voor een flinke revolutie, maar Van Basten veegde dat destijds van tafel. Sindsdien is de vriendschap flink bekoeld.

  • ANP
    Cruijff als trainer van Van Basten bij Ajax
  • ANP
    Van Basten als bondscoach in gesprek met Cruijff in 2006

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl