NOS Nieuws

Parlementsleden Kosovo bekogelen premier met eieren

Premier Kosovo bekogeld met eieren

Tijdens een bijeenkomst van het parlement van Kosovo hebben woedende oppositieleden de premier met eieren bekogeld. De politici zijn boos over een akkoord dat moet leiden tot een betere integratie van de Servische minderheid in Kosovo, waar voornamelijk Albanezen wonen.

In een toespraak, die rechtstreeks werd uitgezonden op de Kosovaarse televisie, verdedigde minister-president Mustafa de overeenkomst. Daarop begon de oppositie plotseling met eieren te gooien. Een beveiliger van de premier beschermde hem met een uitgeklapte paraplu. De parlementsvoorzitter legde de bijeenkomst stil vanwege het incident.

Bemiddeling

Volgens het akkoord, dat tot stand kwam na bemiddeling door de Europese Unie, krijgt de kleine Servische minderheid meer te zeggen over gemeentelijke uitgaven. Ook wordt het Servische Kosovaren makkelijker gemaakt om projecten te laten financieren door de Servische overheid. Politieke tegenstanders van het akkoord zeggen dat de kloof tussen de etnische groepen in Kosovo hierdoor alleen maar groter wordt.

Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, maar dat weigert Kosovo als land te erkennen. Beide landen willen lid worden van de Europese Unie, maar de EU zegt dat de landen eerst de onderlinge relatie moeten verbeteren voordat het traject naar toetreding kan worden ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl