Bewoners uit de Haagse Schilderswijk geven hun mening in de gemeenteraad nadat er rellen waren geweest. ANP

Het feit dat sommige burgers raadsleden van hun gemeente intimideren en bedreigen is nog steeds een groot probleem. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hier binnenkort weer overleg over met het Genootschap van Burgemeesters, zegt minister Blok.

Uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en Raadslid.Nu blijkt dat het afgelopen jaar 18 procent van de raadsleden te maken heeft gehad met verbale agressie en 13 procent  met bedreiging of intimidatie. Als gevolg daarvan passen zij hun functioneren of zelfs hun stemgedrag aan.

Blok: "Emoties van burgers zijn soms heel goed te begrijpen maar ze mogen nooit ontaarden in intimidatie of bedreigingen. Dat is onacceptabel. Ik kan alleen niet beloven dat het nooit meer voorkomt."

Niet kisten

Onderdeel van de burgemeesterstrainingen is het bespreekbaar maken van het onderwerp. Blok wil dat het probleem in gemeenteraden in het openbaar op tafel komt. "Gemeenteraden moeten zeggen 'we laten ons niet kisten'. Ze moeten aangifte doen, maar niet hun stemgedrag aanpassen."

Nieuwsuur deed begin 2014 ook al onderzoek naar bedreigingen onder tweeduizend raadsleden. Volgens Raadslid.Nu zijn de bedreigingen het afgelopen jaar toegenomen.

STER reclame