NOS Nieuws

Klijnsma: onderzoek mantelzorgboete gaat door

Het kabinet is niet van plan nu al helemaal af te zien van de mantelzorgboete voor AOW'ers. Staatssecretaris Klijnsma zei in de Tweede Kamer dat ze eerst nader onderzoek wil afwachten. De maatregel is uitgesteld tot 1 januari 2018.

De mantelzorgboete betekent dat AOW'ers gekort worden op hun uitkering als ze bijvoorbeeld bij hun kinderen in huis wonen. Invoering is al twee keer uitgesteld en minister Dijsselbloem zei zaterdag ervan uit te gaan dat de boete niet doorgaat.

Moties

PvdA-staatssecretaris Klijnsma werd in het vragenuur ter verantwoording geroepen voor de uitspraak van de minister, een partijgenoot. CDA-Kamerlid Heerma benadrukte dat de PvdA al twee keer tegen moties heeft gestemd om de mantelzorgboete helemaal af te schaffen.

Hij wilde van Klijnsma weten of ook zij ervan uitgaat dat de boete er niet komt en of ze de maatregel niet beter kan schrappen.

Niets toe of af

De staatssecretaris antwoordde dat ze niets heeft toe of af te doen aan de eerdere mededeling dat de boete wordt uitgesteld. "Er is nader onderzoek nodig naar de effecten en dat wordt nu gedaan."

Het CDA verweet het kabinet niet met een mond te spreken en ook SP, D66, GroenLinks, 50Plus en Klein reageerden erg kritisch op de uitleg van Klijnsma.

Klijnsma in debat met Heerma (CDA) en Karabulut (SP) over de mantelzorgboete

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl