Het Openbaar Ministerie moet van minister Van der Steur nogmaals bij de reclassering nagaan of en hoe Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, zich heeft gehouden aan de voorwaarden rond zijn voorwaardelijke vrijlating. 

Het moet daarbij niet alleen letten op de foto die op 17 juni 2014 in De Telegraaf is gepubliceerd, maar breder kijken naar het gedrag van Van der Graaf de afgelopen anderhalf jaar. Ook de uitlatingen van Van der Graaf in het tv-programma Brandpunt Reporter moeten worden meegenomen, zegt Van der Steur.

Brandpunt Reporter

Van der Graaf kwam vorig jaar mei voorwaardelijk vrij. Hij kreeg een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd, waaronder een mediaverbod. In juni publiceerde De Telegraaf foto's van de vrijgelaten moordenaar van Pim Fortuyn. Brandpunt Reporter meldde zondagavond dat Van der Graaf mogelijk het mediaverbod had geschonden, omdat hij contact had gezocht met De Telegraaf.

Volgens minister Van der Steur is het OM vooraf op de hoogte gesteld van de foto's. Het OM meldde dat zelf vandaag ook. Het hoorde op 16 juni van de foto's, die de volgende dag in de krant kwamen. "Het OM heeft toen tegen de advocaat van Van der Graaf gezegd dat er geen sprake was van een overtreding van de voorwaarden", zei Van der Steur in de Tweede Kamer. 

Toch vindt hij dat de Reclassering Nederland nog een keer extra, naast "de reguliere evaluatiemomenten" over Van der Graaf, aan het OM duidelijk moet maken of hij zich aan de voorwaarden houdt. "Het onderzoek gaat over veel meer dan alleen die foto, die een jaar geleden is gepubliceerd. Nu gaat het ook over alles wat er sindsdien is gebeurd, tot en met de dag van vandaag."

Bijstandsuitkering

De VVD wilde verder weten of Van der Graaf terecht een bijstandsuitkering krijgt. Van der Steur zei dat iedere Nederlander recht heeft om gebruik te maken van sociale voorzieningen en dat de beslissing over de verstrekking daarvan bij de gemeente ligt. Hij zei wel dat hij zijn collega Asscher nog eens zal laten informeren in de woonplaats van Van der Graaf of hij er recht op heeft. 

Als Van der Graaf de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijlating overtreedt, moet hij mogelijk de resterende zes jaar van zijn gevangenisstraf geheel of gedeeltelijk uitzitten. Hij kreeg 18 jaar cel voor de moord op Fortuyn. 

STER reclame