Koning Bhumibol op 1 september in het ziekenhuis in Bangkok EPA

De uitgever van The International New York Times in Thailand heeft de editie van vandaag niet gedrukt, omdat er een artikel in staat over de toekomst van het Thaise koningshuis. "Het bericht is te gevoelig om te publiceren", zegt de drukker. In Thailand gelden strikte regels voor openlijke discussie over de koninklijke familie. 

In het artikel wordt gesproken over de verslechterende gezondheid van de 87-jarige koning Bhumibol en onzekerheid over het voortbestaan van de monarchie. Er staat in dat de kroonprins bekendstaat als playboy en dat het voor hem een hele klus zal worden om het aanzien en de status van zijn vader te evenaren. Ook schrijft de krant dat veel Thai hopen dat de dochter van de koning, die veel geliefder is bij de bevolking, hem zal opvolgen, maar dat de wet vrouwen op de troon verbiedt.

Majesteitsschennis 

Thaise abonnees kregen een e-mail van de krant waarin staat dat het de beslissing van de lokale uitgever is geweest om de krant vandaag niet te laten verschijnen. "De beslissing wordt niet gesteund door The New York Times", staat erbij en de lezers worden verwezen naar de online-versie van de krant.

Openlijke kritiek op de koninklijke familie of de monarchie kan in Thailand leiden tot gevangenisstraffen tot 15 jaar wegens majesteitsschennis. Het aantal veroordelingen is fors gestegen sinds een militaire junta vorig jaar mei de macht heeft overgenomen in Thailand. Volgens mensenrechtenorganisaties is het onderdeel van een grotere campagne om critici de mond te snoeren. 

STER reclame