President Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping in november 2014
NOS Nieuws

Xi Jinping voor bezoek aan VS: wij stelen geen staatsgeheimen

De Chinese regering steelt geen staatsgeheimen van andere landen en voert ook geen virusaanvallen uit op overheidssites. Dat zegt president Xi Jinping in een interview met The Wall Street Journal. Vandaag begint zijn vierdaagse staatsbezoek aan Amerika.

"Diefstal van staatsgeheimen en het hacken van overheidsnetwerken zijn illegale activiteiten, die bestraft moeten worden volgens de wet en relevante internationale verdragen", geeft de Chinese president als antwoord op een vraag over recente beschuldigingen van internetcriminaliteit.

Het is duidelijk dat ze het wel doen. Ze zijn alleen niet de enigen, de VS houdt zich er net zo goed mee bezig.

China-deskundige Garrie van Pinxteren

China-deskundige Garrie van Pinxteren van Instituut Clingendaal is niet verbaasd over het antwoord van Xi Jinping. "China heeft altijd consequent ontkend dit soort dingen te doen, maar het is duidelijk dat ze het wel doen. Ze zijn alleen niet de enigen, de Amerikanen houden zich er net zo goed mee bezig."

Spanningen

De spanningen tussen China en de Verenigde Staten zijn de laatste tijd weer opgelopen. De Chinezen werden in juni nog beschuldigd van het hacken van de Amerikaanse federale instantie die de gegevens van overheidspersoneel beheert. China beschuldigt op zijn beurt de VS ervan criminelen onderdak te bieden, door verdachte vluchtelingen niet uit te leveren.

President Obama en Xi Jinping hebben in ieder geval voldoende gespreksstof voor hun ontmoeting. Of de twee ook tot oplossingen kunnen komen, is volgens Van Pinxteren nog maar de vraag. Washington zinspeelt zelfs op sancties. "Het zou heel mooi zijn als ze door dit bezoek elkaar niet meer in de haren vliegen. Het wordt alleen steeds moeilijker, omdat Amerika steeds meer de druk voelt om in te grijpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl