Binnenhof, met links het torentje van de premier
NOS Nieuws

'Binnenhof vijf jaar dicht voor grondige verbouwing'

Het hele Binnenhof gaat vanaf 2020 5,5 jaar dicht voor een grondige verbouwing, meldt het AD op basis van ingewijden. De andere mogelijkheid voor een renovatie van 13 jaar, waarbij in etappes wordt verbouwd en er steeds een deel open blijft, zou van tafel zijn vanwege de hoge kosten.

Afgelopen zomer bleek uit het rapport van oud-minister Spies al dat de kortere verbouwing de beste, snelste en goedkoopste optie is. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst, minister Dijsselbloem van Financiën en premier Rutte nemen volgens de krant het advies over.

Parlement verhuist

De sluiting van het Binnenhof zou betekenen dat het parlement voor die periode moet uitwijken naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat ministerie zal voor een kleine 40 miljoen euro moeten worden verbouwd om het parlement te kunnen huisvesten.

Het ministerie van Algemene Zaken verhuist volgens de plannen tijdelijk naar het gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout. Daar zullen ook de Eerste Kamer en de Raad van State intrekken.

Het ministerie van Wonen en Rijksdienst wil geen reactie geven op het bericht in het AD.

Ruim half miljard euro

De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met de plannen. Het is bekend dat een aantal parlementariërs tegen een volledige sluiting van het Binnenhof is.

De verbouwing zal tussen de 500 en 600 miljoen euro gaan kosten. Het alternatieve plan van een 13 jaar durende verbouwing zou 125 miljoen euro meer kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl