Burgemeester John Berends van Apeldoorn
NOS Nieuws

'Uitspraken Volkert van der Graaf kloppen niet'

Burgemeester Berends van Apeldoorn zegt dat de uitspraken van Volkert van der Graaf in Brandpunt Reporter over diens reïntegratie niet kloppen. Daarnaast doet Van der Graaf volgens de burgemeester "geen recht aan de inspanningen die Apeldoorn levert om hem te laten resocialiseren".

In de tv-uitzending gisteravond was te zien dat Van der Graaf, die in Apeldoorn woont, vertelt hoe hij zijn reïntegratie in de samenleving frustreert. Zo zou hij niet willen werken omdat hij dan gratis kan procederen.

In een reactie op de uitzending zegt burgemeester Berends dat voor Van der Graaf dezelfde rechten en plichten gelden als voor andere bijstandsgerechtigden in Apeldoorn. De moordenaar van Pim Fortuyn komt zijn afspraken en verplichtingen na, zegt Berends.

'Gevaar voor de samenleving'

De uitzending over Van der Graaf veroorzaakte de nodige ophef, onder meer in de Tweede Kamer. De PVV wil dat er een debat komt met staatssecretaris Dijkhoff en CDA-Kamerlid Oskam zegt dat Van der Graaf een lange neus trekt naar de rechtsstaat.

Joost Eerdmans, oud-Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn en voorzitter van het Burgercomité tegen Onrecht, zegt dat het comité vanavond een verzoek indient bij het Openbaar Ministerie om bij de rechtbank te vorderen dat de voorwaardelijke vrijlating van Van der Graaf per direct wordt opgeheven.

Twee nabestaanden van Pim Fortuyn, zijn broers Marten en Simon, staan achter het verzoek. Ze stellen dat Van der Graaf tegen de afspraken in contact heeft gezocht met de pers en dat is in strijd met de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.

Eerdmans heeft al vaker geprotesteerd tegen de vrijlating van Van der Graaf. In het NOS Radio 1 Journaal noemde hij Van der Graaf vandaag een gevaar voor de samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl