NOS NieuwsAangepast

Tsipras beëdigd als premier, kabinet praktisch rond

'Het valt op dat er helemaal geen blijdschap is'

In Athene is Alexis Tsipras beëdigd als premier. De leider van de linkse partij Syriza legde ten overstaan van president Pavlopoulos de eed af en beloofde trouw aan de Griekse grondwet. Anders dan gebruikelijk waren bij de ceremonie geen religieuze leiders aanwezig.

Syriza won gisteren de parlementsverkiezingen, maar kreeg niet genoeg stemmen voor de absolute meerderheid. De partij gaat daarom opnieuw regeren met de Onafhankelijke Grieken, de rechts-populistische partij die net de kiesdrempel haalde.

Vanmiddag al had Tsipras de invulling van zijn nieuwe kabinet vrijwel rond. De namen van de ministers worden vanavond bekendgemaakt of anders morgen.

Euclidis Tsakalotos keert vrijwel zeker terug als minister van Financiën. Hij verving Yanis Varoufakis toen die in juli door Tsipras aan de kant werd geschoven, omdat de schuldeisers van Griekenland het vertrouwen in Varoufakis hadden opgezegd. Tsakalotos wist de onderhandelingen over hervormingen wel tot een goed einde te brengen. In ruil kreeg Griekenland nieuwe kredieten ten waarde van 86 miljard euro.

Nieuwe ministerspost

Het nieuwe kabinet krijgt er vermoedelijk een nieuwe ministerspost bij: deze minister moet de onderhandelingen met Europa coördineren over de uitvoering van de hervormingen.

Als de ministersploeg is beëdigd, zal Tsipras zijn regeerakkoord in het nieuwe parlement verdedigen. Mogelijk is dat woensdag al. Vermoedelijk laat hij die dag dan verstek gaan bij de EU-top over het vluchtelingenvraagstuk.

Lange lijst

Daarna krijgen het herstel van de Griekse economie en stabilisering van het Griekse bankwezen de hoogste prioriteit van de regering, zei Tsipras. Verder zal zijn nieuwe regering een lange lijst met hervormingen moeten doorvoeren, zoals die van het pensioenstelsel, het belastingstelsel en de privatisering van staatseigendommen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl