IAEA-chef Amano op bezoek bij de Iraanse president Rohani EPA

IAEA geeft toe dat Iran zelf monsters verzamelt

time icon

De monsters die duidelijk moeten maken of Iran werkte aan een atoomwapen of niet, worden verzameld door lokale experts. Dat heeft het Internationaal Atoomagentschap IAEA toegegeven. Normaal gesproken verzamelt het IAEA de monsters zelf.

Er zou een geheime deal zijn gesloten met Iran dat hun eigen experts de monsters mogen verzamelen. Het materiaal is inmiddels overgedragen aan het atoomagentschap. 

Parchin

Volgens het IAEA worden de monsters op de juiste manier verzameld. Het is niet duidelijk of de inspecteurs van het IAEA aanwezig waren op het moment dat de Iraanse experts de monsters namen. Volgens de overeenkomst zou dat wel het geval moeten zijn.

De restrictie voor inspecteurs geldt alleen voor de basis van Parchin. Die basis heeft het IAEA al meer dan tien jaar niet van binnen gezien, Iran verbood de toegang tot dat complex. 

De IAEA-chef Yukiya Amano kreeg gisteren de gelegenheid de basis te bekijken, inclusief een nieuw gebouw dat het agentschap tot dan toe alleen op satellietbeelden heeft kunnen zien. Amano noemde dat een belangrijke stap. 

Voorspoedig

Het onderzoek verloopt voorspoedig, zei Amona na afloop van het bezoek. In het kader van de deal die in juli werd gesloten met Iran, krijgt het IAEA toegang tot alle atoomcentrales in Iran.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken was afgelopen weekend in Iran. Na zijn bezoek zei hij dat hij denkt dat Iran een bijdrage kan leveren aan oplossingen voor het conflict in Syrië en andere landen in de regio.

STER Reclame