VW-topman Winterkorn presenteert het 30-miljoenste exemplaar van de Golf Volkswagen

Berichten over grootschalige manipulatie door Volkswagen van uitstootgegevens baart beleggers grote zorgen. Het aandeel Volkswagen zakte vandaag op de beurs in Frankfurt met ruim 20 procent, een waardeverlies van ongeveer 16 miljard euro. 

Het Duitse autobedrijf hangt een miljardenboete boven het hoofd. Het raakte dit weekend in opspraak omdat het volgens de Amerikaanse milieudienst in de Verenigde Staten sjoemelt met tests voor dieselauto's. 

Directeur Martin Winterkorn heeft inmiddels excuses aangeboden voor "het schaden van het vertrouwen van onze klanten en het publiek". 

Daarmee geeft het bedrijf een beetje toe dat het gesjoemeld heeft, vindt autojournalist Wim Oude Weernink. "Dit soort geintjes moet je in Amerika niet uithalen. Als je geen pasklaar antwoord hebt, dan hang je."

Software

Voordat auto's op de markt worden gebracht, testen de autoriteiten of ze niet meer schadelijke stoffen uitstoten dan wettelijk is toegestaan. Om deze tests te manipuleren, zou Volkswagen zijn auto's hebben voorzien van software die kan herkennen wanneer de auto een testcyclus aan het rijden is. 

Vervolgens zou de auto de instellingen van de motor zelf zo kunnen veranderen, dat er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten. Op het moment dat een 'gewone' automobilist daarna in de auto rijdt, schiet het voertuig terug naar de minder milieuvriendelijke instellingen.

Volkswagen laat nu een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de software voor de dieselmotoren. Woensdag komt de raad van commissarissen bijeen om te praten over het schandaal. 

Onderzoek

Ook de Duitse overheid heeft aangekondigd onderzoek te doen naar gemanipuleerde data bij autoproducenten. "De autofabrikanten moeten nauw samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten om dit op te helderen", meldt het Duitse ministerie van Infrastructuur. "We verwachten dat ze betrouwbare informatie geven zodat de verantwoordelijke autoriteit kan onderzoeken of er soortgelijke manipulaties zijn geweest elders in Europa."

STER reclame