Aanhangers van Syriza vieren de verkiezingswinst
NOS Nieuws

'Behalve klinkende overwinning weinig te vieren voor Tsipras'

Dat de Grieken premier Alexis Tsipras een tweede kans hebben gegeven, komt volgens correspondent Conny Keessen voor een groot deel doordat de kiezers zich hebben afgekeerd van de oude politieke partijen.

"Zo behaalde Tsipras een tamelijk gemakkelijke overwinning." Zijn partij, Syriza, kreeg bij de parlementsverkiezingen van gisteren 35 procent van de stemmen bij een opkomst van 56,5 procent.

Ook al heeft Tsipras een lastige tijd gehad, de Grieken hebben geduld met hem, zegt Keessen. "Hij is populair, slim en hij durft te gokken."

Schuldverlichting

De linkse Syriza gaat een coalitie vormen met de rechtse Onafhankelijke Grieken, net als in de huidige regering. De twee hebben een kleine meerderheid van 155 van de 300 parlementszetels. "Syriza en de Onafhankelijke Grieken hebben grote ideologische verschillen, maar over de economische koers zijn ze het redelijk met elkaar eens."

Keessen: "Behalve de klinkende overwinning valt er voor Tsipras weinig te vieren, want de komende tijd moeten de afspraken die met Europa zijn gemaakt over bezuinigingen worden uitgevoerd. Er ligt een lange lijst met wetsvoorstellen, zoals hervormingen van het pensioenstelsel."

Tegelijk wil Tsipras afspraken met Europa maken over schuldverlichting. "De komende maanden zal blijken of de nieuwe regering dat allemaal aankan."

De winst van Gouden Dageraad is een signaal aan Tsipras dat er iets moet gebeuren aan de hoge werkloosheid.

Correspondent Conny Keessen

Signaal

Opmerkelijk was de winst voor de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad. "Deze partij keert zich tegen vluchtelingen en ze hebben veel campagne gevoerd op de eilanden waar asielzoekers aankomen. Daar hebben ze ook veel stemmen gekregen."

Gouden Dageraad werpt zich op als anti-bezuinigingspartij en als partij voor de werklozen. "Dat is een signaal aan Tsipras dat er iets moet gebeuren aan de hoge werkloosheid."

'Griekse regering kan vandaag al gevormd worden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl