Bij de formatiebesprekingen over een Paarspluskabinet afgelopen zomer, zat Jolande Sap naast Femke Halsema aan de onderhandelingstafel.

"Een droom is uitgekomen, ik voel me een zondagskind in de politiek. Vanuit de ambtenarij weet ik hoe de politiek werkt, ik heb de inhoudelijke bagage en ik weet hoe je scherp moet kiezen. Het valt in de Kamer allemaal op zijn plek. Ik ben niet bang en voel me zeker", zei Sap in juli tegen de Volkskrant.

Jolande Sap (1963) komt op 2 september 2008 in de Tweede Kamer als lid van de GroenLinks-fractie. Zij vervangt aanvankelijk de zwangere Mariko Peters, maar is een dag later 'gewoon' lid, omdat fractiegenoot Duyvendak de Kamer verlaat.

Sap valt snel op door haar kennis van zaken. Dat wordt in ieder geval door de parlementaire pers gewaardeerd, want in 2009 wordt Sap gekozen tot Politiek Talent van het Jaar.

Topambtenaar

Jolande Sap studeerde economie in Tilburg. Daarna deed zij bij het Tinbergen Instituut promotieonderzoek naar de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen.

Van 1992 tot 1996 werkte Sap bij de Emancipatieraad en daarna werd zij topambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken. Voordat Sap in de Tweede Kamer kwam, was ze directeur van het expertisecentrum LEEFtijd.

In de Tweede Kamer was Sap lid van de commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de financiële crisis. Ze was bij de Tweede Kamerverkiezingen van juni tweede op de lijst van GroenLinks. Sinds mei 2010 is zij vicefractievoorzitter.

Paspoort

Woonplaats: Amsterdam Burgerlijke staat: samenwonend, twee kinderen

STER reclame