NOS Nieuws

Verliezende partijleider feliciteert Tsipras met overwinning

  • EPA
    De partijleider van Nieuwe Democratie, Meimarakis
  • AFP
    Een aanhanger van Nieuwe Democratie kijkt gespannen naar de uitslagen van de exit polls
  • AFP
    Een aanhanger van Syriza is blij dat haar partij aanvoerder is van de exit polls
  • AFP
    Enthousiaste Syriza-aanhangers
  • Bart Kamphuis/NOS
    Wapperende Syriza-vlaggen

De leider van de centrum-rechtse partij Nieuwe Democratie, Evangelos Meimarakis, heeft zijn verlies toegegeven bij de Griekse parlementsverkiezingen. Hij feliciteerde het Syriza van Alexis Tsipras nadat duidelijk was geworden dat die partij aan kop gaat na de eerste exit polls.

Het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het linkse Syriza ruim 35 procent van de getelde stemmen heeft. Nieuwe Democratie volgt met ongeveer 29 procent. Het lijkt er dus op dat Syriza de grootste partij blijft en een coalitie mag gaan vormen.

"De eerste uitslagen wijzen uit dat Syriza en Tsipras gaan winnen", zei Meimarakis. "Ik feliciteer ze en hoop dat zij de regering gaan vormen die het land nodig heeft."

Onafhankelijke Grieken

De partij van de voormalige premier Tsipras zal opnieuw gaan samenwerken met de rechtse partij Onafhankelijke Grieken. Persbureau Reuters meldt dat een politicus van Syriza heeft gezegd dat zij binnen drie dagen een nieuwe regering willen vormen.

Het Griekse parlement telt 300 zetels. Volgens de laatste prognoses wint Syriza ongeveer 144 zetels. Bij de vorige verkiezingen veroverde de partij van Tsipras 149 zetels in het parlement.

Op Twitter reageert Tsipras op zijn aanstaande overwinning. "Er ligt een lange weg vol werk en strijd voor ons", schrijft de leider van Syriza.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl