ANP
NOS Nieuws

PVV stijgt door in peiling

Na de Algemene Politieke Beschouwingen, waarin de vluchtelingenproblematiek het debat voor een groot deel beheerste, is de PVV opnieuw gestegen in de peiling van Maurice de Hond. De partij van Wilders wint op papier drie zetels, vorige week kwamen er ook al twee bij. De winst gaat ten koste van VVD, SP en CDA. De PVV staat met 29 zetels nu ruim bovenaan in de peiling van De Hond. CDA, VVD en SP volgen met 21, 20 en 19 zetels.

De coalitie van VVD en PvdA komt niet verder dan 29 zetels. Vergeleken met vorig jaar na Prinsjesdag is de coalitie in de peilingen van De Hond met 13 zetels gedaald.

Nepparlement

De omstreden uitspraak van Wilders dat het parlement een nepparlement is, krijgt de steun van 39 procent van de ondervraagden. 94 procent van de PVV-stemmers is het met hem eens, en ook 51 procent van de SP-stemmers en 40 procent van de VVD-aanhang. Van de D66-kiezers is maar 7 procent het ermee eens.

Over de begroting voor 2016 lopen de meningen uiteen. Vooral VVD- en D66-kiezers zijn positief, PVV- en SP-stemmers zijn het negatiefst. Dezelfde verhouding geldt voor de verdeling van de lastenverlichting van 5 miljard over de burgers. Van de PvdA-stemmers vindt 62 procent dat de lastenverlichting niet eerlijk is verdeeld.

Alle politieke peilingen hebben een foutmarge van zeker twee zetels naar boven of naar beneden. Dat betekent dat als een partij in een peiling tien zetels haalt, het werkelijke aantal waarschijnlijk tussen de acht en twaalf ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl