ANP

Huisartsen mogen van de Autoriteit Consument en Markt hun krachten bundelen bij onderhandelingen met zorgverzekeraars. De ACM komt hiermee met een antwoord op het Manifest van de Bezorgde Huisarts.

Huisartsen kwamen met het manifest omdat de Mededingingswet zou verbieden dat huisartsen samenwerken bij onderhandelingen met zorgverzekeraars. Ze waren bang voor hoge boetes als ze toch samen zouden optrekken. 

Voordeel voor patiënten

De ACM zegt nu dat huisartsen wel hun krachten mogen bundelen, maar alleen als dat in het voordeel is van de patiënt. "ACM vindt het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor innovatie en zorginhoudelijke samenwerking, en die ruimte is er", zegt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de ACM.

Als het samenwerken tussen huisartsen toch verkeerd uitpakt voor patiënten, zal de ACM bijsturen. "We willen hiermee voorkomen dat we met de sector in een theoretische discussie blijven hangen", zegt Fonteijn.

Minder ongelijk

De huisartsen zijn tevreden met het besluit van de ACM om milder om te gaan bij een samenwerking tussen meerdere praktijken. "Er is nu een minder ongelijke strijd tegen de zorgverzekeraars", zegt Peter de Groof van het actiecomité Het Roer Moet Om dat met het manifest kwam. "Maar uiteindelijk vinden wij dat de huisartsen uit de Mededingingswet moeten worden gehaald."

STER reclame