De verdachte wordt weggevoerd uit de trein ANP (bewerking NOS)

De reactie van politie en justitie bij het incident met de Thalys, gisteren in Rotterdam, was volstrekt overspannen. Dat vindt strafrechtadvocaat André Seebregts. "Die jongen kan niet worden verweten dat er zo is gereageerd."

Een groot deel van Rotterdam Centraal werd ontruimd, omdat de jongen van 16 zich had verstopt in een wc van de Thalys. Volgens zijn advocaat wilde hij zonder kaartje naar Parijs rijden. Waarom is niet duidelijk.

Volgens Seebregts, die overigens niet de advocaat is van de jongen, is het verstoppen op een wc iets van alle tijden. "Je kunt zo'n jongen vragen om naar buiten te komen, of eventueel iemand erbij halen om die deur open te maken. Maar deze overspannen reactie kan hem moeilijk worden aangerekend", zegt Seebregts in het NOS Journaal op NPO Radio 1.

Geen aanwijzing voor terrorisme

"Je verstoppen in een wc is over het algemeen geen aanwijzing voor terrorisme", zegt Seebregts. Daarom valt de verdachte in strafrechtelijke zin ook niets te verwijten. "Zwartrijden is geen zwaar delict, hooguit een overtreding. De trein heeft niet gereden, dus het is hooguit een poging tot overtreding en dat is niet strafbaar."

"We kunnen niet elke keer dat een zwartrijder zich in een wc verstopt massaal uit gaan rukken. Dat is overspannen", zegt Seebregts. 

Volgens de advocaat is de kans groot dat de jongen snel wordt vrijgelaten. "Het is een 16-jarige verwarde jongen, die gaan ze echt wel met rust laten. Het is zaak om te kijken wat voor hulp hij nodig heeft."

STER reclame