Creatieve huisvesting vluchtelingen in Lent

In Lent bij Nijmegen worden vluchtelingen met verblijfstatus gehuisvest in een studentencomplex. De laatste studenten vertrekken de komende weken en maken plaats voor honderd jonge Eritrese mannen, die er begin oktober intrekken. 

Om de druk op de asielzoekerscentra te verlichten, riep de Vereniging van Nederlandse Gemeenten burgemeesters en woningbouwcorporaties op om mee te werken aan de huisvesting van 13.000 asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Die groep heeft recht op een eigen woning, maar omdat die er niet zijn, wonen ze nog in een azc. 

Studenten 

In het complex in Lent woonden de laatste tien jaar 200 studenten. Voor die tijd was het al een asielzoekerscentrum. Op een aantal studenten na, is iedereen nu vertrokken of heeft een nieuwe woning gekregen. Woningbouwstichting De Gemeenschap neemt de huizen over en gaat ze opknappen.

Vluchtelingenwerk is blij dat het zo snel geregeld is, maar noemt het niet ideaal. "Van vluchtelingen wordt verwacht dat ze integreren. Dat gaat beter als ze midden in de samenleving wonen", zegt een woordvoerder.  

De mannen uit Eritrea zijn tussen de 18 en 23 jaar. Het zou dan ook beter zijn als de vluchtelingen gemengd met studenten wonen, vindt Vluchtelingenwerk. De woningbouwcorporatie vindt dat een goed idee en gaat erover nadenken. 

STER reclame