NOS Nieuws

Toch parachutesprongen op Ginkelse Heide

  • ANP
    Zo'n 400 parachutisten waagden de sprong
  • ANP
    Op het evenement kwamen 30.000 toeschouwers af
  • ANP
    70 jaar geleden vond hier de Slag om Arnhem plaats
  • ANP
    Een 90-jarige Britse veteraan kijkt naar de dropping
  • ANP
    De paradropping van de Rode Baretten

Op de Ginkelse Heiden hebben zo'n 400 parachutisten vanmiddag toch nog een sprong kunnen maken. Vanochtend moest de eerste ronde van het evenement nog worden afgelast vanwege mist.

De parachutesprongen zijn onderdeel van de herdenkingen van de Slag bij Arnhem, dit jaar 71 jaar geleden. Onder de 30.000 mensen die de parachutisten naar beneden zagen komen waren vijftig veteranen die bij de slag waren. Er was ook een kranslegging bij een monument.

"Deze dag verbindt het spectaculaire van de paradropping met het belang van herdenken", zei burgemeester Van der Knaap van Ede. "Dat daar ieder jaar weer duizenden mensen op af komen, inclusief heel veel jongeren, is een belangrijk signaal."

Market Garden

De Slag om Arnhem, van 17 tot 25 september 1944, was onderdeel van de operatie Market Garden. Dat was de grootste geallieerde operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het was de bedoeling dat parachutisten een aantal bruggen zouden veroveren, zodat grondtroepen de rivieren konden oversteken. De geallieerde opmars strandde bij de brug over de Rijn bij Arnhem, die in handen bleef van het Duitse leger.

Terug op Market Garden september 1944

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl