Japanse prinses jaar stiekem op Britse universiteit

1/3Er was veel pers afgekomen op de bekendmaking Universiteit van Leicester
2/3Mako tijdens de persconferentie Universiteit van Leicester
3/3Mako met een van haar leraren Universiteit van Leicester

De Japanse prinses Mako heeft een jaar lang gestudeerd aan de universiteit van het Britse Leicester. Om de privacy van de prinses te waarborgen was er nauwelijks ruchtbaarheid gegeven aan haar studie. Pas nu ze haar opleiding heeft afgerond, mocht de pers even komen kijken. 

Mako (23) is de oudste kleindochter van keizer Akihito. In haar geboorteland is ze een graag geziene beroemdheid; de Britse pers vergelijkt haar populariteit met die van Kate Middleton. 

Regulier studentenhuis

In Leicester heeft ze echter in betrekkelijke anonimiteit kunnen studeren. Volgens haar begeleider werd ze alleen herkend door Japanse studenten en lieten die haar keurig met rust. 

Mako kon daarom wonen in een regulier studentenhuis en kon acht weken stage lopen bij het Coventry Museum. De prinses deed een masteropleiding Museologie aan de universiteit. Haar scriptie ging over de glaskunst van de gebroeders Blaschka. 

In het verleden heeft Mako ook al eens in Groot-Brittannië gestudeerd. Ze volgde in 2010 en 2012 Engels aan de universiteiten van Dublin en Edinburgh. 

Toneelstukje

De pers werd eerder deze week uitgenodigd voor een bijeenkomst van Mako met haar leraren. Daar kwamen vooral veel Japanse journalisten op af.

Tijdens de bijeenkomst mochten de journalisten geen vragen stellen, maar werd er een klein toneelstukje opgevoerd voor de camera's, waarbij de prinses toehoorde hoe haar leraar wat vertelde over een stuk aardewerk. 

Ondanks het verbod op vragen aan Mako, wist één Japanse verslaggever nog los te krijgen hoe het afgelopen jaar was geweest: "Het was een geweldige ervaring".