AFP

Een groep enthousiastelingen zegt genoeg geld bij elkaar te hebben om een Concorde uit de mottenballen te halen. Het supersonische toestel zou in 2019 alweer kunnen vliegen, precies op tijd voor de 50ste verjaardag van het vliegtuig. 

De Concorde, met de karakteristieke kromme neus, werd vanaf 1969 ingezet tussen Londen of Parijs en de VS. De reis werd afgelegd in een recordtijd van zo'n drie uur.

Na een ongeluk in 2000 met een Concorde bij Parijs raakte het toestel uit de gratie. Omdat onderhoud daardoor duurder werd en de brandstofprijzen stegen, werden de vliegtuigen aan de grond gehouden. De laatste vlucht vond plaats in 2003. 

Terugblik op de geschiedenis van de Concorde

Toeristische trekpleister

Fans van het toestel, onder wie oud-piloten, verenigden zich de laatste jaren in de Club Concorde. De organisatie had als doel om een Concorde te kopen en als toeristische trekpleister in het hart van Londen neer te zetten. Daarvoor was 55 miljoen euro nodig. 

Er was zo veel belangstelling voor het project van investeerders wereldwijd, dat de club nu 165 miljoen euro tot zijn beschikking heeft. Daarom heeft de Club Concorde het plan opgevat een oude Concorde te kopen en weer vliegklaar te maken. 

Charteren

De club heeft al een vliegtuig op het oog dat momenteel tentoon wordt gesteld bij het Franse vliegveld Le Bourget. Ze willen het toestel als historisch erfgoed in neutrale kleuren schilderen, dus zonder de logo's van British Airways of Air France.

De Concorde zal niet meer worden ingezet op de trans-Atlantische route. In plaats daarvan zal het vliegtuig worden gebruikt voor vliegshows en kan het worden gecharterd door particulieren. 

STER reclame