NOS Nieuws

Nijmegen begint met bouw vluchtelingenkamp

 • ANP
  De paviljoens worden opgebouwd op Heumensoord
 • NOS / Rienk Kamer
  Een van de paviljoens op Heumensoord
 • NOS / Rienk Kamer
  Medewerkers van Defensie maken de grond gelijk op Heumensoord
 • NOS / Rienk Kamer
  Militairen aan het werk op Heumensoord
 • NOS / Rienk Kamer
  De militairen plaatsen hekken op Heumensoord
 • NOS / Rienk Kamer
  De materialen worden met trucks aangeleverd
 • NOS / Rienk Kamer
  Heftrucks leveren platen zodat er makkelijker materiaal kan worden aangeleverd
 • NOS / Rienk Kamer
  De militairen helpen mee met de bouw van het vluchtelingenkamp op Heumensoord

Op Heumensoord zijn militairen en een aantal bouwbedrijven begonnen met het bouwen van het vluchtelingenkamp. De gemeente Nijmegen denkt dat er aan het einde van deze week ongeveer duizend vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgevangen in paviljoens.

"Ze zijn nog niet erg ver", vertelt verslaggever Rienk Kamer. De militairen zijn vanochtend rond 7.30 uur begonnen met het gelijkmaken van de grond op Heumensoord, dat midden in de bossen ligt. Er worden ook hekken geplaatst, die een afscheiding vormen tussen het kamp en het recreatiegebied.

Volgens Kamer is er veel zand gestort vanochtend. "Het had hier flink geregend. Op dit moment zijn heftrucks bezig met het leveren van platen, zodat er makkelijker materialen kunnen worden geleverd."

Tijdelijk

De komende dagen werken naar verwachting ruim 150 vrijwilligers aan het vluchtelingenkamp. In totaal worden er zo'n dertig paviljoens opgezet op een terrein van ongeveer 20.000 vierkante meter.

In totaal moeten op de plek zo'n 3000 vluchtelingen worden ondergebracht. Zij blijven uiterlijk tot juni op Heumensoord. Daarna worden er in het recreatiegebied duizenden militairen gehuisvest die meelopen in de Vierdaagse.

Militair schietterrein

Naast Heumensoord ligt een militair schietterrein. Defensie liet gisteren weten dat dat terrein tijdelijk alleen wordt gebruikt in noodgevallen. Toch bestaat de mogelijkheid dat militairen schietoefeningen zullen doen naast het vluchtelingenkamp.

"Dat moet geen problemen opleveren", zegt Jeanette Scholten van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Onze medewerkers zullen goed opletten hoe de vluchtelingen reageren als er schietoefeningen zijn. Mocht er iets zijn, dan zullen we dat meteen communiceren met Defensie."

Start bouw vluchtelingenkamp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl