Nijmegen begint met bouw vluchtelingenkamp
Op Heumensoord zijn militairen en een aantal bouwbedrijven begonnen met het bouwen van het vluchtelingenkamp. De gemeente Nijmegen denkt dat er aan het einde van deze week ongeveer duizend vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgevangen in paviljoens.
"Ze zijn nog niet erg ver", vertelt verslaggever Rienk Kamer. De militairen zijn vanochtend rond 7.30 uur begonnen met het gelijkmaken van de grond op Heumensoord, dat midden in de bossen ligt. Er worden ook hekken geplaatst, die een afscheiding vormen tussen het kamp en het recreatiegebied.
Volgens Kamer is er veel zand gestort vanochtend. "Het had hier flink geregend. Op dit moment zijn heftrucks bezig met het leveren van platen, zodat er makkelijker materialen kunnen worden geleverd."
Tijdelijk
De komende dagen werken naar verwachting ruim 150 vrijwilligers aan het vluchtelingenkamp. In totaal worden er zo'n dertig paviljoens opgezet op een terrein van ongeveer 20.000 vierkante meter.
In totaal moeten op de plek zo'n 3000 vluchtelingen worden ondergebracht. Zij blijven uiterlijk tot juni op Heumensoord. Daarna worden er in het recreatiegebied duizenden militairen gehuisvest die meelopen in de Vierdaagse.
Militair schietterrein
Naast Heumensoord ligt een militair schietterrein. Defensie liet gisteren weten dat dat terrein tijdelijk alleen wordt gebruikt in noodgevallen. Toch bestaat de mogelijkheid dat militairen schietoefeningen zullen doen naast het vluchtelingenkamp.
"Dat moet geen problemen opleveren", zegt Jeanette Scholten van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Onze medewerkers zullen goed opletten hoe de vluchtelingen reageren als er schietoefeningen zijn. Mocht er iets zijn, dan zullen we dat meteen communiceren met Defensie."
Jetten in debat: wij worstelen met avondklok
In het Kamerdebat over de avondklok spreekt D66 zich niet langer expliciet tegen de avondklok uit.
Opnieuw groot medicijntekort, 'Nederland vaak achteraan'
Apothekersorganisatie KNMP telde vorig jaar een tekort aan 1480 medicijnen. Patiënten kunnen klachten krijgen als ze een medicijn krijgen van een ander merk dan ze gewend zijn.
- live
Debat over avondklok en andere coronamaatregelen
Een dag later dan gepland begint vanochtend het coronadebat in de Tweede Kamer. Het belangrijkste punt is of er gaat worden ingestemd met de voorgenomen avondklok, zoals voorgesteld door demissionair premier Rutte en minister De Jonge.