ANP

De bezuinigingen die de NAM eerder dit jaar aankondigde, gaan zo'n 2000 banen kosten. Het zou gaan om 190 banen bij de gas- en oliewinningsmaatschappij zelf en 1800 banen bij andere bedrijven, waaraan de NAM werk uitbesteedt. De NAM bevestigt berichten hierover in het Dagblad van het Noorden.

Volgens de NAM-woordvoerder lopen de inkomsten door de verlaging van de gaswinning sterk terug. "Daardoor moeten we kijken welke voorgenomen projecten de komende jaren wel en niet doorgaan." Dat kost banen. De 190 banen bij de NAM zelf zullen waarschijnlijk verdwijnen zonder gedwongen ontslagen. "Dat gaan we intern oplossen via overplaatsing of natuurlijk verloop."

Maar de effecten van de operatie worden niet alleen gevoeld in Noord-Nederland. "Er vervallen door het hele land banen en ook op de platforms op de Noordzee. Veel van die banen worden vervuld door buitenlanders.''  

Enorme klap

Voor Noord-Nederland - waar de banen toch al niet voor het oprapen liggen - zou het een enorme klap zijn. Bij bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld onderhoud en werk aan gaswinningsplekken in het Noorden, zouden alleen al honderden banen verdwijnen.

STER reclame