AFP
NOS Nieuws

Hongarije stuurt opgepakte Kroatische agenten naar huis

Hongarije heeft de 36 Kroatische agenten die gisteren werden opgepakt omdat ze vluchtelingen door Hongarije begeleidden, teruggestuurd naar hun eigen land. De Kroaten werden aangehouden omdat ze gewapend waren en omdat ze de vluchtelingen "illegaal" Hongarije hadden binnengebracht.

Ook de machinist van de trein waarmee ruim duizend vluchtelingen op weg waren naar Oostenrijk, werd opgepakt.

Afgesproken werk

Het grootste deel van de circa 14.000 vluchtelingen die gisteren door Kroatië bij de grens met Hongarije werden achtergelaten, is inmiddels in Oostenrijk aangekomen, zegt correspondent Marcel van der Steen vanuit Kroatië. Gisteravond arriveerden de eerste bussen met vluchtelingen in Oostenrijk.

Hongarije sloot maandag de grenzen voor vluchtelingen, maar lijkt toch samen te werken met Kroatië om de aanhoudende stroom asielzoekers door te laten reizen naar Oostenrijk. Kroatië spreekt van een gecoördineerde aanpak met Hongarije, waarbij de mensen aan de grens vanuit Kroatische in Hongaarse bussen kunnen overstappen en direct naar Oostenrijk worden gebracht.

Maar de Hongaarse autoriteiten noemen dat een 'leugen' en kondigen aan dat ze op termijn tegen de toetreding van Kroatië tot het Schengengebied zullen stemmen.

De ophef over de vluchtelingentrein met Kroatische begeleiders moet volgens Van der Steen gezien worden als een politiek statement van Boedapest dat de strenge aanpak van de vluchtelingencrisis onderstreept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl