Rutte: Als mensen zich daar zorgen over maken zijn ze geen racisten

Premier Rutte heeft begrip voor de discussies en uiteenlopende meningen over het vluchtelingenvraagstuk. "Als mensen zich daar zorgen over maken zijn zij geen racisten. Ik begrijp die zorgen en daarom zie ik het ook als mijn taak om daar met mijn collega's wat aan te doen", zegt Rutte in het wekelijks gesprek met politiek verslaggever Ron Fresen.

Hij geeft toe dat de aantallen asielzoekers die zich in Nederland melden snel zijn opgelopen. Maar hij wil geen maximum aantal noemen of een grens aangeven, zoals VVD-fractievoorzitter Zijlstra gisteren wel deed. Volgens Zijlstra heeft Nederland de grens bijna bereikt.

Vrijuit praten

"Als fractievoorzitter kan hij vrijuit praten. Ik moet daar terughoudender in zijn", zegt Rutte. "Ik ben inderdaad wat u zegt, de baas van de regering. Dus als er dan toch meer mensen komen met recht op asiel dan het getal dat ik heb genoemd, dan kan ik ze niet doorsturen naar Duitsland."

Ergens de komende weken zal Rutte een gemeente bezoeken waar asielzoekers worden opgevangen. Rutte spreekt zijn vertrouwen uit in de medewerkers van de vluchtelingenketen. "Er wordt hard gewerkt om alle mensen een plaats te geven. Soms lukt dat niet snel, en dat is dan heel vervelend. Dat begrijp ik".

Toverstokje

Volgende week zijn er twee belangrijke vergaderingen van de Europese landen. "We moeten afspraken maken die een eind maken aan het asielhoppen door Europese landen." Rutte hoopt op een snelle afspraak over de acute verdeling, maar het voorkomen van vluchtelingenstromen gaat langer duren.

"Maar ik denk dat mensen heel goed begrijpen dat je dit niet met een knopje of toverstokje kunt oplossen."

Hieronder het hele gesprek met minister-president Rutte.

Zijlstra: je bent óf beschaafd, óf racistisch
Uitzending: Het gesprek met de minister-president EenVandaag

STER reclame