'The Globe of Science' op het terrein van CERN in Zwitserland
NOS Nieuws

Nederlander verkozen als president CERN-Raad

Nederlander Sijbrand de Jong wordt de 22e president van de CERN-Raad. Het CERN is het Europees Centrum voor Kernonderzoek. De vorige en eerste keer dat een Nederlander leiding gaf aan CERN was 49 jaar geleden.

CERN staat bekend om zijn vooraanstaande deeltjesversneller (LHC) op de grens van Zwitserland en Frankrijk. Daar laat CERN bouwstenen van atomen met grote kracht op elkaar botsen om zo onder meer te onderzoeken waar het heelal uit bestaat.

Vereerd

In een verklaring op de website van de Radboud Universiteit geeft De Jong aan vereerd te zijn. "CERN heeft fantastische mogelijkheden en ambities en is in een uitstekende positie om de deeltjesfysica verder te brengen met de LHC in volle gang. Met het recent door CERN ontdekte higgsdeeltje hebben we een nieuw venster met uitzicht op nieuwe nog onbekende fysica."

CERN heeft fantastische mogelijkheden en ambities en is in een uitstekende positie om de deeltjesfysica verder te brengen met de LHC in volle gang.

Sijbrand de Jong in een persbericht van Radboud Universiteit Nijmegen

De Jong is momenteel hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook is hij betrokken bij het onderzoeksinstituut Nikhef in Amsterdam. Beide werkgevers geven aan trots te zijn op De Jong.

Animatie CERN-deeltjesversneller

De CERN-Raad bestaat uit twee afgevaardigden van elke lidstaat van het CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire). De raad bepaalt het beleid van de organisatie in wetenschappelijke, technische en administratieve zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl