NOS Nieuws

Facebook als survival-gids voor Syriërs in Nederland

Ze zijn een bijna onmisbare bron van informatie voor vluchtelingen tijdens hun tocht naar Europa: sociale media. Maar ook voor de vluchtelingen die hier zijn aangekomen, blijkt bijvoorbeeld Facebook cruciaal.

Op de Facebookpagina’s ‘Syriërs in Nederland’ en ‘Syrische vluchtelingen in Nederland’ wisselen vluchtelingen informatie uit over hoe je te redden in Nederland.

Een Syrische vluchteling kijkt op zijn telefoon

Vaak gaat het over praktische zaken. Bijvoorbeeld over goedkope treinkaartjes die je bij de supermarkt of drogisterij kunt kopen. Zo tipt iemand de Dal Vrij Dagkaart van de NS. "Te koop bij Blokker of Albert Heijn", staat erbij.

Vluchteling tipt goedkope treinkaart van NS

"Gezocht: gebruikte meubels die er nog goed uit zien" is een andere Facebook post.

Of: "Ik ben een schilder en woon in Hoogeveen, jullie kunnen me bellen als jullie werk voor me hebben. Ik ben flexibel en kan overal naartoe komen."

Een Syrisch gezin vraagt om kleding: "We zitten in een kamp in de buurt van Eindhoven. We hebben bijna geen kleding gekregen en hebben hier echt behoefte aan. Zijn er misschien instanties die ons kunnen helpen?"

Andere mensen bieden op de pagina's diensten of producten aan, zoals verhuiswagens, banken of koelkasten.

  • Facebook
    Op de Facebookpagina's worden meubels aangeboden
  • Facebook
    Ook bieden mensen hun diensten aan

Verblijfsvergunning

Veel vragen over waar naar toe te gaan, als je je al geregistreerd hebt in Hongarije. Iedereen raadt aan om dan niet naar Nederland te komen, omdat de kans groot is dat je wordt teruggestuurd naar Hongarije.

Op de pagina's vind je ook advies over welke papieren je moet indienen om je gezin hier te krijgen (gezinshereniging) en de vraag of iemand een goede advocaat kent, die hierbij kan helpen.

Een Syrische jongen vraagt: "Ik ga trouwen met een meisje dat een Duitse verblijfsvergunning heeft. Geldt deze vergunning ook in Nederland en kan ze die dan omzetten?"

Ook staat er een overzicht van de verschillende opvanglocaties in Nederland.

Nederlands leren

Behalve serieuze zaken, zijn er ook grappige berichten. Zo geeft een Syriër op humoristische manier Nederlandse les.

Nederlandse les

Op een andere Facebookpagina laten Syriërs zien hoe dankbaar ze zijn dat ze hier zijn.

Syriërs bedanken Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl