EPA
NOS Nieuws

Kroatië brengt vluchtelingen naar Hongaarse grens

Kroatië is bezig groepen vluchtelingen naar de grens met Hongarije te brengen. Bij de grensplaats Beremend zette een konvooi van tien bussen honderden vluchtelingen af. Weliswaar heeft Hongarije de grens hermetisch gesloten, maar de vluchtelingen werden in Hongarije toch in bussen gezet. Het is onduidelijk waar die heen gaan.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken beschuldigt Kroatië ervan vluchtelingen aan te zetten tot het illegaal oversteken van de grens. Hij zegt dat er geen samenwerking of afstemming is tussen Hongarije en Kroatië. "In plaats van mensen te helpen, zet Kroatië massa's en massa's mensen aan om een misdrijf te begaan", zei minister Sijjarto.

Afgelopen dagen kwamen ruim 14.000 mensen Kroatië binnen. Die zijn absoluut niet van plan daar te blijven: ze willen doorreizen naar de Schengenlanden Hongarije of Slovenië.

Maar Kroatië kan die vluchtelingenstroom niet aan, zei premier Milanovic. "Jullie zijn welkom in Kroatië en jullie kunnen hier doorheen reizen, maar ga verder. Niet omdat we jullie niet mogen, maar dit is niet jullie eindbestemming."

Problemen

De Kroaten hebben hun grens met Servië op één overgang na inmiddels gesloten. Veel vluchtelingen zwerven daarom in het grensgebied en proberen via maisvelden en weilanden alsnog Kroatië te bereiken.

Als hen dat lukt kunnen ze geen kant op. Uit de plaats Beli Manastir, niet ver van Beremend aan de Kroatisch-Hongaarse grens, komen berichten over groepen vluchtelingen die slapen op straat, aan het spoor of bij benzinestations. Ze stappen in bussen zonder te weten waar die heengaan.

Veel grenzen dicht

Velen willen naar Slovenië, maar dat land stuurt hen terug naar Kroatië. Ook Slovenië heeft de grenzen gesloten. Afgelopen nacht zijn tientallen vluchtelingen opgepakt die door de bossen in het grensgebied Slovenië probeerden binnen te komen.

Toch is het volgens correspondent Marcel van der Steen zo'n duizend mensen gelukt om gisteren de grens naar Slovenië over te steken. Ook de komende 24 uur worden zo'n duizend vluchtelingen verwacht. Hoe Slovenië zich tegenover de stroom vluchtelingen zal opstellen, is onduidelijk. Van der Steen hoopt dat het land heeft opgelet en beter is voorbereid dan Kroatië op de komst van de vele migranten.

Verhoudingen

Volgens Van der Steen laten politici uit de verschillende landen zich in de media negatief uit over elkaar en verslechteren de relaties. "Kroatië heeft ruzie met Hongarije, Hongarije weer met Servië en Servië met Kroatië. Dit is heel slecht voor de verhoudingen op de Balkan."

De Internationale Organisatie voor Migratie stelt dat dit jaar al ruim 473.000 mensen via de Middellandse Zee naar Europa zijn gevlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl