Een mobiele brigade van de marechaussee voert een controle uit bij de Duitse grens
NOS NieuwsAangepast

Grootschalige mensensmokkel Syriërs uniek voor Nederland

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Michael de Smit

    Verslaggever

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Michael de Smit

    Verslaggever

De marechaussee heeft in Eindhoven twee Syriërs aangehouden op verdenking van grootschalige mensensmokkel naar Nederland. De 35-jarige hoofdverdachte en zijn 26-jarige neef zouden verantwoordelijk zijn voor smokkel van honderden vluchtelingen vanuit Italië, Griekenland, Oostenrijk en Hongarije. "Het is uniek dat het op deze schaal plaatsvond", zegt officier van justitie Jirko Patist van het Landelijk Parket.

'Uniek dat het op deze schaal plaatsvond'

De mannen opereerden vanuit Eindhoven. Daar heeft de marechaussee ook een vrouwelijk familielid van de twee aangehouden. Zij is afgelopen zondag echter weer vrijgelaten; volgens het Openbaar Ministerie "in afwachting van de verdere resultaten van het onderzoek". De vrouw zou contant geld voor de twee mannen hebben bewaard. Eerder deze maand werd al een 27-jarige Syrische handlanger opgepakt in Boedapest.

'Unieke zaak voor Nederland'

De onderzoekers onder leiding van het Landelijk Parket werkten samen met onder meer de autoriteiten in Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Italië en met Europol. Voor zover bekend zijn er geen mensen om het leven gekomen tijdens de tochten naar Nederland door dit mensensmokkelnetwerk.

Het onderzoek naar de mannen uit Eindhoven begon een jaar geleden. Een mobiele brigade van de marechaussee hield toen iemand aan bij de grens. Door de informatie die uit die aanhouding naar voren kwam, ging het balletje rollen. Telefoontaps en surveillances leverden meer bewijs op.

De smokkel kwam afgelopen winter stil te liggen vanwege het koude weer. In de lente kwam het netwerk weer op gang.

Verdubbelen tarieven

De smokkel begon in Turkije, waar ronselaars Syrische vluchtelingen zochten voor de overtocht per boot naar Griekenland of Italië. Die betaalden vooraf 7000 euro. De reis per personenauto of bestelbusje vanuit Italië kostte nog eens 700 euro.

Een deel van de reissom moest aan het begin van de reis worden betaald; het restant bij aankomst. De afgelopen maanden verdubbelden de mensensmokkelaars hun prijzen vanwege de sterke toename van het aantal vluchtelingen.

Wat weten we over de mensensmokkel?

De 35-jarige Syriër, zelf een vluchteling met een verblijfsstatus, stuurde het netwerk aan. Hij organiseerde de transporten en regelde auto’s en chauffeurs. Via Turkije werden de vluchtelingen naar 'verzamelplaatsen' gebracht in Athene, Boedapest, Wenen en Milaan.

Ook daar stonden weer medewerkers klaar. Zodra ze een groepje vluchtelingen bij elkaar hadden dat met hen naar Nederland wilde rijden, belden de ronselaars de hoofdverdachte.

Afhankelijk van de omvang van de groep stuurde de man vervolgens een auto of bestelbusje naar de verzamelplaats. Die werden bestuurd door Nederlandse chauffeurs. Zij maakten daarbij vaak gebruik van onder meer huurauto's om buiten het zicht van de politie te blijven.

'Ook in buitenland zijn verdachten aangehouden'

De chauffeurs zetten de vluchtelingen in Nederland af, telkens op andere plaatsen. Soms reisden de vluchtelingen daarna door naar Zweden, Denemarken of Noord-Duitsland. De hoofdverdachte regelde tientallen transporten; de laatste tijd volgens het OM vrijwel dagelijks. Daarbij waren honderden vluchtelingen betrokken.

De hoofdverdachte verdiende met de handel zeker 60.000 tot 120.000 euro per jaar. De afgelopen weken zwol de vluchtelingenstroom zo aan, dat de man ongeveer 20.000 euro per week incasseerde. De chauffeurs die de vluchtelingen naar Nederland smokkelden, kregen hoogstens 100 euro per ritje.

De smokkelaars zouden actief zijn op deze route

De marechaussee zegt aanwijzingen te hebben dat er meer van dit soort netwerken zijn in ons land, maar heeft die nog niet op kunnen rollen.

Bij het oprollen van smokkelnetwerken werken verschillende Europese landen samen, zegt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. "Die samenwerking zijn we al een aantal maanden geleden aangegaan, bijvoorbeeld met Italië. De arrestaties van vanmorgen laten zien dat het een succes is."

Schiphol

De marechaussee zegt op allerlei manieren te proberen mensensmokkelaars op te sporen: via controles op Schiphol en vliegveld Eindhoven, langs snelwegen in de grensstreek en in internationale treinen.

Gisteren werd bekend dat er een speciaal team wordt opgericht om dit soort netwerken op te rollen.

De politieactie tegen de mensensmokkelaars in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl