Dafne Schippers met haar gouden WK-medaille. EPA

Atletiekverenigingen mogen Dafne Schippers dankbaar zijn. Haar historische winst op de 200 meter, begin deze maand op de WK in Peking, bezorgt de atletiekclubs honderden nieuwe jeugdleden. Dat is onmiskenbaar een 'Dafne-effect'.

 "We horen wel van verschillende verenigingen dat het aantal leden flink oploopt", zegt André Hoogink van de Atletiekunie. "Soms bellen verenigingen die plotseling vijftig extra aanmeldingen hebben. Die clubs liggen vooral in het Dafne-gebied, waar ze vandaan komt. Lokaal zorgt de Utrechtse dus voor hypes." De bond hoopt over een week of zes een landelijk beeld te hebben.

De driehonderd atletiekverenigingen in Nederland hebben momenteel 140.000 leden. Als de voortekenen niet bedriegen, zullen dat er door Dafne's succes, de EK van volgend jaar juli in eigen land en de Olympische Spelen in Rio alleen maar meer worden. 

Keerzijde

Maar de toenemende populariteit van 'de moeder aller sporten' heeft ook een keerzijde, zegt Louis van Schaik, bestuurslid van atletiekvereniging AV Lionitas in Leeuwarden. "Je kunt wel veel nieuwe leden krijgen, maar je moet ze wel wat te bieden hebben. Wat dacht je van goede, gediplomeerde trainers? Voor de jeugd hebben wij er nu een stuk of acht, maar door het verwachte Dafne-effect hebben we er zeker nog vier nodig. En die heb je niet een, twee, drie."

Hoogink weet uit onderzoek dat er inderdaad een tekort dreigt aan goede jeugdtrainers. "Het is absolute topprioriteit van de Atletiekunie om clubs te ondersteunen bij het vinden van nieuwe trainers en deze mensen goed op te leiden."

'Wie bedoel je, Dafne Deckers?'

Daarbij heeft de club nog een ander probleem: de kunststof atletiekbaan in Leeuwarden werd onlangs volledig afgekeurd. De baan laat op sommige plekken los en zou te gevaarlijk zijn om wedstrijden op te houden. Van Schaik: "Dat is voor ons natuurlijk ernstig, vooral als je juist nieuwe leden krijgt. We hopen dat de gemeente snel met zes ton over de brug komt. Dan kunnen we de baan renoveren en kunnen we weer wedstrijden organiseren."

Want van sponsors hoeft de club niet veel te verwachten. "We zitten niet in de Randstad waar je sponsors kunt vinden die er wel wat voor over hebben. Er is weinig industrie in Friesland, dus dat lukt hier niet."

Hartstikke blij      

Ook Lionitas merkt dat de successen van Schippers en Sifan Hassan, die bij de WK brons haalde op de 1500 meter en ooit bij Lionitas begon, een aantrekkingskracht hebben op de jeugd. "Dat zie je altijd bij sportsuccessen. Daarom staan wij nu vol in de belangstelling en natuurlijk zijn we daar ook hartstikke blij mee."

STER reclame