Veel mensen die kaarten hadden, bleven weg uit de Oranjezaal
NOS Nieuws

Veel mensen blijven weg bij Oranjezaal in Huis ten Bosch

  • Karin Alberts

    Verslaggever

  • Karin Alberts

    Verslaggever

De Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch, die deze week te bezichtigen is, trekt veel minder bezoekers dan verwacht. Ondanks de run op de kaarten valt de daadwerkelijke opkomst tegen. Die conclusie valt na tien dagen openstelling wel te trekken.

Vorige week maandag konden de eerste bezoekers er terecht, mits ze tot de gelukkigen behoorden die via de website een kaartje hadden weten te bemachtigen. De 5700 gratis kaarten voor de eerste twee weken waren binnen zes minuten vergeven.

Voor de 25.000 mensen die de website bezochten maar naast een kaart grepen, is het zuur dat slechts de helft van de kaarthouders is komen opdagen. Afgelopen weekend, het eerste weekend van de openstelling, bleef bijna een kwart van de aangemelde bezoekers weg.

Maatregelen

Om het bezoekersaantal omhoog te krijgen, zijn er maatregelen genomen. Sinds deze week worden dertig kaarten per rondleiding verstrekt terwijl er twintig plaatsen zijn. "We doen dus aan overboeken, net als luchtvaartmaatschappijen", zegt woordvoerder Frank Wassenaar van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Verder krijgen kaarthouders voortaan een paar dagen voor hun bezoek een herinneringsmail toegestuurd. Sinds de maatregelen genomen zijn tellen de rondleidingen 22 bezoekers.

Lage drempel

Het ministerie weet niet waarom de opkomst zo tegenvalt, maar Wassenaar heeft wel een idee. "Het feit dat de kaarten gratis zijn, maakt de drempel om weg te blijven wegens geen zin of slecht weer lager. Maar het is echt een principiële keuze geweest om het gratis te doen. Het paleis is van ons allemaal, dus dan moet je geen financiële drempel opwerpen."

"Een andere reden waarom mensen wegblijven, is dat iemand meteen voor de buren of zijn ouders boekt en bij het boeken blijkt de afgesproken datum vol. Als mensen dan spontaan een andere datum kiezen, is de kans groot dat buren of ouders die nieuwe datum niet kunnen. Maar dan heb je al wel vier kaarten die op naam staan", zegt Wassenaar.

Er komen echt niet alleen maar grijze hoofden naar de Oranjezaal.

Frank Wassenaar, woordvoerder

Wie wel komen opdagen, zijn vooral gezinnen en ouderen. De gidsen leiden op woensdagmiddagen en in de weekenden voornamelijk gezinnen met kinderen rond in de Oranjezaal. Op doordeweekse dagen is het een gemêleerd gezelschap. "Van twintigers tot en met tachtigers, dus echt niet alleen grijze hoofden", zegt Wassenaar.

Nieuwe kans

Het eerstvolgende tijdstip dat kaarten beschikbaar komen, is maandag 21 september om 08.00 uur. En dan maar hopen dat de server beschikbaar is. Wassenaar: "Afgelopen maandag hebben opnieuw 30.000 mensen proberen in te loggen. Bij elkaar hebben zij 3,1 miljoen keer op de knop reserveren gedrukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl