Asielzoekers in het azc in Gilze
NOS Nieuws

'Asielprocedures IND door vele vluchtelingen flink vertraagd'

Door de grote aantallen vluchtelingen die in ons land aankomen, lopen de asielprocedures bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vertraging op. De procedure die binnen een paar weken afgehandeld moet zijn, kan nu soms een paar maanden duren. Ook houdt de IND zich niet altijd meer aan de regels. Dat zegt de Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN).

De vertraging geldt vooral voor asielzoekers die in de zogenoemde verlengde procedure zitten. Dat zijn bijvoorbeeld Eritreeërs, homoseksuelen of bekeerlingen. Naar deze gevallen is veel onderzoek nodig en dat duurt normaal gesproken zes maanden. Nu wordt deze termijn vaak opgerekt tot een jaar.

Volgens de VAJN verloopt de procedure voor Syriërs nog steeds vlot en krijgen zij vaak binnen vier dagen te horen dat ze een verblijfsstatus krijgen. Maar omdat er nu zo veel Syriërs naar Nederland komen, worden veel zaken waarvoor uitgebreider onderzoek nodig is op de lange baan geschoven. Exacte cijfers heeft de vereniging niet, maar volgens de advocaten duurt een substantieel aantal zaken veel langer dan gepland.

Vluchtmotief

Vanwege de drukte komt het ook voor dat de IND afwijkt van de regels, zegt voorzitter Loes Vellenga van de VAJN. "De IND mag in het eerste gesprek met een vluchteling niet vragen naar het vluchtmotief. Toch wordt dan al vaak gevraagd of ze om een andere reden zijn gevlucht dan alleen de oorlog."

Hoewel dat tegen de regels is, leidt het in veel gevallen tot een snellere beslissing. "En als ze door de vraagstelling eerder een verblijfsvergunning krijgen, heeft protesteren voor ons advocaten natuurlijk geen zin", zegt Vellenga.

Het kabinet verzocht de Nederlandse burgemeesters vandaag met spoed noodopvang te regelen voor vluchtelingen. In een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie staat dat voor vanavond nog 750 slaapplekken nodig zijn. De komende 72 uur zijn 1500 slaapplaatsen nodig, inclusief verzorging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl