NOS Nieuws

Broers van jihadisten voor de rechter

Twee broers van jihadstrijders worden vervolgd voor het financieren van terrorisme. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze duizenden euro's naar Syrië gestuurd.

Met het geld hebben de 32-jarige Youssef el A. uit Arnhem en de 27-jarige Sulaymaan R. uit Dordrecht bijgedragen aan de gewelddadige jihadistische strijd, zegt het OM. De twee staan volgende week in Rotterdam terecht.

De mannen maakten het geld online over. El A. stuurde ruim 7000 euro naar zijn broer, R. maakte bijna 17.000 euro over.

Al Nusra en IS

De broer van de Arnhemmer is Abdelkarim el A., die zich in Aleppo had aangesloten bij Al Nusra. Hij zou daar onlangs zijn omgekomen. Abdelkarim el A. kreeg enige bekendheid toen hij in een filmpje opriep tot actie tegen Nederland.

De broer van de Dordtenaar is Hatim Mohamed R., die in Syrië meevecht met Islamitische Staat. Hij is een van de verdachten in het grote Haagse jihadistenproces.

Nieuw wetsartikel

Voor zover bekend is het voor het eerst dat het OM een nieuw wetsartikel van stal haalt. Dit artikel, dat twee jaar geleden is ingevoerd, stelt het financieren van terrorisme strafbaar. Voorheen moest het OM zich beroepen op wetten over het financieren van een criminele organisatie of op de sanctiewet.

De twee verdachten kunnen maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl