Asielzoekers bij de Van Horne Kazerne in Weert
NOS Nieuws

Kabinet aan burgemeesters: regel 750 slaapplaatsen vóór vanavond

Het kabinet heeft de voorzitters van de veiligheidsregio's in het land vandaag gevraagd om met spoed noodopvang te regelen voor vluchtelingen. Voor vanavond zijn nog 750 slaapplekken nodig, staat in een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie

In totaal zijn 1500 slaapplaatsen voor 72 uur nodig, inclusief verzorging. Het verzoek komt boven op het verzoek dat al was neergelegd bij gemeenten om vluchtelingen op te vangen.

In de brief staat dat er op verschillende plekken in Nederland opvang wordt voorbereid, maar dat gaat niet snel genoeg. Om die reden is aanvullende actie vereist. De suggestie wordt gedaan om locaties te gebruiken die worden gebruikt bij noodsituaties, zoals een brand. Asielzoekers zouden daar tijdelijk gehuisvest moeten worden en van daaruit moeten de mensen doorstromen naar reguliere opvangplekken.

De gemeente Rotterdam heeft direct gereageerd op de brief. Burgemeester Aboutaleb maakte bekend dat er voor vanavond 250 slaapplaatsen zijn geregeld. De vluchtelingen worden ondergebracht in een sporthal bij de Erasmus Universiteit.

Voor statushouders

Dinsdag kwam de Vereniging van Nederlandse Gemeenten al met een oproep aan gemeenten om mee te werken aan de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsstatus. Ook staatssecretaris Dijkhoff van Asielzaken benadrukte diezelfde dag dat de opvang een gedeelde verantwoordelijkheid is die gemeenten moeten nemen. "Ik heb geen stuk land waarop ik het zelf kan oplossen."

Volgens staatssecretaris Dijkhoff is de brief verstuurd, omdat veel opvanglocaties niet direct, maar pas over een paar dagen beschikbaar zijn. "Het is iedere dag weer spannend, maar tot nu toe lukt het nog steeds om iedereen een bed te bieden."

Ook in dit geval gaat hij ervan uit dat bestuurlijk Nederland zich van zijn beste kant laat zien.

Dijkhoff over de brandbrief

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl