AFP

Twaalf journalisten zijn niet langer welkom in Oekraïne. Volgens het land vormen de journalisten, onder wie drie werknemers van de BBC, een "ongespecificeerd veiligheidsrisico".

Oekraïne ziet de journalisten als een gevaar voor haar nationale belangen, veiligheid, soevereiniteit en territoriale integriteit. De exacte reden voor het verbannen van de journalisten wordt later vandaag door de Oekraïense veiligheidsdienst bekendgemaakt.

Het is een schaamteloze aanval op persvrijheid.

Andrew Roy, buitenland redacteur van BBC

Westerse journalisten

Naast de drie in Moskou gestationeerde BBC-verslaggevers zijn er nog twee andere westerse journalisten niet langer welkom, de Spanjaarden Antionio Pampliega en Angel Sastre. Dat zij het land niet meer in mogen is opmerkelijk, want de Spanjaarden hebben geen directe band met Oekraïne.

Andrew Roy, buitenland redacteur van BBC, zei tegen ABC News dat de maatregel een "schaamteloze aanval op de persvrijheid" is.

Eerder wees Oekraïne al Russische journalisten deur. Zij zouden te veel onrust stoken onder het Russisch-sprekende deel van de bevolking.

Zwarte lijst

Oekraïne heeft niet alleen actie ondernomen tegen journalisten. Gisteren ondertekende de Oekraïense president een zwarte lijst met meer dan 400 namen en 90 instanties. Op deze lijst staan alleen mensen die in verband zijn gebracht met de annexatie van de Krim. Zij krijgen te maken met "speciale economische en andere beperkende sancties."

STER reclame