De waterput op het complex
NOS Nieuws

Resten grote Romeinse villa ontdekt in België

Nederlandse en Belgische archeologen hebben in België de resten ontdekt van een grote Romeinse villa. In Dilbeek, ten westen van Brussel, werden op een terrein van 5,5 hectare groot meerdere fundamenten van gebouwen uit de eerste of tweede eeuw na Christus gevonden.

Het hoofdgebouw van het complex was ongeveer 30 bij 15 meter groot. Daarnaast werden funderingen van stenen pakhuizen en drie andere stenen gebouwtjes gevonden. Ook werden er verrotte funderingspalen van nog eens zeven houten gebouwen aangetroffen.

Verder is er een waterput van natuursteen gevonden die 12 meter diep was. Rond het terrein lag een gracht van twee meter breed.

Goud, zilver, brons

Het complex werd enkele maanden geleden ontdekt op 40 centimeter onder het maaiveld. De onderzoekers noemen de vondst uniek, omdat dit soort villa's in Vlaanderen maar zelden bewaard bleven.

Ze gaan ervan uit dat de eigenaar van de villa rijk was, omdat er enkele gouden en een aanzienlijk aantal zilveren en bronzen munten zijn gevonden. Ook werd er een beschilderd aardewerken masker aangetroffen dat werd gebruikt bij toneeluitvoeringen.

  • BAAC
    De gevonden munten
  • BAAC
    Het toneelmasker
  • BAAC
    Een klomp glas van 2,5 kilo

De villa leverde waarschijnlijk landbouwproducten aan een nabijgelegen Romeinse nederzetting. Vanaf de heuvel waar het gebouw stond kon de bewoner de landerijen in het dal beneden goed overzien.

Daarnaast werden er ook ambachten uitgeoefend op het complex: metaalslakken wijzen erop dat er metaal werd bewerkt en een klomp glas van 2,5 kilo was mogelijk bedoeld voor het maken van sieraden.

Op de plek van het complex zal een woonwijk worden aangelegd.

Luchtfoto van het complex

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl