Oud-PVV'er Pieter Buisman in een campagnefilmpje uit 2011 PVV Fryslân

De Provinciale Staten van Friesland doen aangifte tegen oud-PVV'er Pieter Buisman. Volgens de provincie heeft hij bijna 18.000 euro verduisterd. 

Buisman stapte anderhalf jaar geleden uit de Statenfractie van de PVV en ging verder als eenmansfractie. Vervolgens keerde hij zichzelf 17.750 euro aan fractiegeld uit, dat hij naar eigen zeggen gebruikte om zijn nieuwe fractie "op te starten en vorm te geven". 

Omdat Buisman niet specificeert hoe hij aan dat bedrag komt of waar hij het geld aan heeft besteed, is zijn declaratie volgens de provincie tegen de regels. 

Uitleg 

Inmiddels heeft Buisman wel meer uitleg gegeven, schrijven (.pdf) de Provinciale Staten. Buisman zegt dat hij destijds geen fractiemedewerker of ondersteuner had en dat hij die taken daarom zelf op zich nam. Daar heeft hij zichzelf 175 euro per uur voor betaald. 

Ook dat mag niet, zegt de provincie, want het fractiegeld was daar niet voor bedoeld. "Volledigheidshalve merken wij nog op dat het gemiddelde uurtarief van de fractieondersteuners voor de fracties in provinciale staten € 19,18 bruto bedraagt."

Friesland doet niet alleen aangifte van verduistering. De provincie vordert het geld ook terug van Buisman. 

STER reclame