Twee vluchtelingen melden zich bij de politie in Amsterdam ANP
NOS Nieuws Binnenland

Extra aanmeldcentra voor registreren vluchtelingen

De politie gaat in drie nieuwe aanmeldcentra binnengekomen vreemdelingen registreren: in Amsterdam, Rotterdam en Budel. Tot nu toe gebeurde dat alleen in het aanmeldcentrum Ter Apel. Mogelijk komt daar nog een locatie in het oosten van het land bij. 

De politie zet extra agenten in bij het kanaliseren van de grote stroom vluchtelingen in Nederland. Daartoe richt de Nationale Politie een nieuw team op. 

Zo komen er plekken in asielzoekerscentra vrij voor de nieuwe instroom.

Paul van Musscher van de Nationale Politie

"Als vluchtelingen geregistreerd zijn en de status bekend is, kunnen het COA en de IND veel sneller zorgen voor een vlotte doorstroom", zegt Paul van Musscher van de Nationale Politie.  "Zo komen er plekken in asielzoekerscentra weer vrij voor de nieuwe instroom."

Het blijft aan de IND om te beslissen of een vluchteling mag blijven of niet. 

'We gaan mensensmokkel intensiever aanpakken'

Details

Agenten zullen ook de vliegende brigades van de marechaussee gaan ondersteunen die bijvoorbeeld aan de grenzen en in de haven van Rotterdam patrouilleren om vreemdelingen op te sporen in treinen, schepen en vrachtwagens.

"We willen ook weten of er mensen tussen zitten die onterecht gebruikmaken van de asielinstroom", zegt Van Musscher. "Nadrukkelijk gaan we kijken hoe de reis is geweest en wat er is gebeurd. Dat helpt bij de aanpak van mensensmokkel."

Het nieuw op te richten team zal bestaan uit politieagenten uit alle regio's. Hoeveel agenten deel zullen uitmaken van het team is nog niet duidelijk. Details van het plan moeten nog worden uitgewerkt. 

STER reclame