Vluchtelingen in Zuid-Soedan
NOS Nieuws

Hulporganisaties bezorgd over geld voor asielopvang

Het extra geld dat de overheid in de opvang van asielzoekers steekt, heeft mogelijk negatieve gevolgen voor de ontwikkelingssamenwerking. Dat vrezen hulporganisaties als Oxfam Novib, Cordaid en Stichting Vluchteling. Vluchtelingen moeten fatsoenlijk worden opgevangen, maar niet ten koste van de bestrijding van armoede, meent bijvoorbeeld Oxfam Novib.

Het kabinet wil de extra kosten die gemaakt worden voor de opvang van asielzoekers betalen uit het budget van ontwikkelingssamenwerking. Dat wordt al langer benut voor het eerste jaar dat asielzoekers in Nederland zijn. Stichting Vluchteling noemt dat "kortzichtig navelstaren", omdat er daardoor minder geld beschikbaar is voor ontwikkelingssamenwerking. De door Nederland bepleite opvang in de regio kan in gevaar komen als er minder geld voorhanden is, waarschuwt de organisatie.

Steeds minder geld

Er gaat in Nederland steeds minder geld naar ontwikkelingssamenwerking. Dit jaar is al 18 procent van het budget gereserveerd voor de opvang van vluchtelingen. In 2010 was dat nog maar 5 procent; sindsdien is het geleidelijk gestegen naar 7 procent in 2013 en 16 procent in 2014. Volgend jaar gaat er 42 miljoen euro extra naar de opvang van vluchtelingen, wat dus ten koste gaat van de rest van het budget.

Cordaid vreest dat er nog verder zal worden bezuinigd op de ontwikkelingssamenwerking. "Er wordt al stevig bezuinigd", aldus een woordvoerder van Cordaid. "En nu zijn er extra kosten, die ook nog eens worden afgewenteld op het budget voor ontwikkelingssamenwerking."

Rode Kruis

Nederland heeft zich verplicht aan een VN-norm om 0,7 procent van het bruto nationaal product in ontwikkelingssamenwerking te stoppen, maar volgend jaar is dat slechts 0,56 procent en in 2018 0,5 procent.

Volgens het Rode Kruis moet er dan ook meer geld naar de hulporganisaties. "Er is meer geld nodig. We zijn een van de weinige organisaties die hulp bieden in conflictgebieden als Syrië en Zuid-Soedan", aldus een woordvoerder. "Het is erg moeilijk om geld te krijgen." Hulporganisatie Hivos trok al eerder aan de bel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl